Vindu mot bakgården

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 8 1999


Debatt

For noen uker siden hadde Uniforum en midtsidereportasje fra det nye, gedigne og påkostete Universitetsbiblioteket. Reportasjen viste bilder av blant annet det flotte inngangspartiet som snart vil stå ferdig i all sin prakt. For helhetens skyld kommer det her en liten reportasje fra baksiden av det samme bygget.

Som nærmeste nabo til byggeplassen under hele byggeperioden og nå omsider til det nesten ferdige huset, har jeg behov for å helle litt malurt i begeret. Det gjelder ikke alt bråket og støyen vi har vært utsatt for i flere år, heller ikke at vi har mistet utsikten til Holmenkollen, grønne trær, sol og himmel. Jeg forstår at vi må ofre noe for et så viktig bygg som et universitetsbibliotek. Nei, det det gjelder er noe så trivielt som gardiner! Her har vi fått et paradebygg av dimensjoner, med svart fasadestein i øverste prisklasse, kopper på taket og gedigne utspring av glass.

Så skjer det utrolige. Midt oppe i alt dette blir det hengt opp et virvar av gule og grønne gardiner som mest av alt ligner utvaskede nattkjoler med psykedelisk mønster. Når gardinene dessuten i mange av rommene blir dratt for vinduene på en tilfeldig og utrolig slurvete måte, blir helhetsinntrykket slik det er vist på fotografiet. Dette er i sterk kontrast til reportasjene ellers fra bygget og gir mest av alt assosiasjoner til en nitrist bakgård. Det neste blir kanskje halvtomme melkekartonger eller ølflasker i vinduspostene?

Vinduene på baksiden vender mot øst og har derfor ofte sterk morgensol, som det er nødvendig å skjerme seg mot. Så vidt jeg kan se, er imidlertid vinduene utstyrt med utvendige persienner i tillegg til gule solskjermer. Gardiner er derfor strengt tatt ikke nødvendig. Jeg ber derfor på vegne av flere om at de nåværende gardinene enten fjernes helt eller erstattes med noe mindre iøynefallende, for eksempel hvite. Da kan vi kanskje fortsatt ha illusjon av å ha vindu mot et av universitetets praktbygg og ikke mot en bakgård i storbyen.

Reidun Sirevåg, Biologibygningen


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 8 1999

Publisert 20. mai 1999 14:23 - Sist endra 1. sep. 2014 13:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere