Australopithecus - nesten levende

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 6 1999


BEVEGELIGE: Australopithecus var av de første nærmenneskene som reiste seg opp på to bein, og skilte lag med sjimpansene. Figurene er bevegelige, noe som gjør nærkontakten med denne kvinnen skremmende virkelig.

HØYREISTE: Ole Heintz, oversetter og faglig konsulent ved utstillingen, viser fram skjelettet av en Homo erectus-gutt. I voksen størrelse ville han blitt 1,85 meter høy.

BRYT HÅNDBAK: Neandertalerne hadde 20 - 30 prosent mer muskelmasse enn det moderne mennesket. På utstillingen kan du bryte håndbak med en representant for arten.

UTVALGT MAT: Fram til for 12 000 - 10 000 år siden levde mennesket som jegere og samlere. Utstillingen viser hvordan maten har formet oss gjennom tidene.

Yngste medlem av vandreutstillingen Missing links - alive! er 30 000 år gammel. Velkommen til Tøyenparken, og en vandring gjennom 5 millioner års utvikling.

Av Marit Schulstok (tekst) og Hanne Buxrud (foto)

Utstillingen er organisert som en se- og føleutstilling der barn og voksne, av alle utviklingstrinn, kan vandre gjennom fem millioner år med menneskelig utvikling, fram til mennesket slik vi kjenner det i dag - Homo sapiens sapiens.

Du kan bryte håndbak med en neandertaler, sammenlikne hånden din med nærmennesket "Lucy" fra Etiopia og gå på tredemølle for å se hvordan forfedrene reiste seg fra fire til to ben.

I store bevegelige dioramaer skildres antatte scener fra livet til en Australopithecus, Homo erectus, Neandertaler og Cro-Magnon-menneske (tidlig moderne menneske). Vår eldste "missing link" skilte lag med sjimpansen og reiste seg opp på to bein for omtrent fem millioner år siden. Moderne forskning har funn etter flere missing links - og ikke bare ett, slik forskerne trodde på femti-tallet.

Tidsperspektivene

- Det viktigste er at utstillingen illustrerer tidsrelasjonene mellom historisk og geologisk tid. Hvis du tar legger en tiøring foran Empire State Building får du den rette sammenlikningen, sier prosjektleder Hans Jørgen Lønne. Han er umåtelig optimistisk på utstillingens vegne og tror den vil trekke rundt 200 000 besøkende.

Prinsesse Märtha Louise og rektor Kaare R. Norum stod for den høytidelige åpningen i går. I dag åpner utstillingen for publikum.

Internasjonal og oppdatert

Missing links - alive! er en internasjonal vandreutstilling som har eller skal besøke de store byene i Europa, Amerika og Asia. Den er laget i Danmark av firmaet United Exhibits Group, i samarbeid med noen av verdens ledende paleontologer, og skal være oppdatert med forskningsresultater og funn som gir siste nytt om menneskets utviklingshistorie.

Utstillingen vil bli stående fram til den 15. september. Da vandrer den videre til Akvariet i Bergen.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 6 1999

Publisert 15. apr. 1999 10:48 - Sist endra 1. sep. 2014 13:48
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere