Det handler om krig

Når Humanioradagene arrangeres for 22. gang i april, skal det handle om krig.
- Krig engasjerer. Vi har lagt opp til mye debatt og tror på stor publikumsoppslutning, sier komitéleder og religionshistoriker Torkel Brekke .

HUMANIORADAGENE 2004: - Vi ønsker å vise at krig er historie, krig er kultur og at krig handler om etikk, sier Torkel Brekke.
Foto: Ola Sæther

"Krigens nye ansikt" er tittelen på årets utgave av arrangementet som Det historisk-filosofiske fakultet står bak, og som hvert år trekker publikum i tusentall i og utenfor akademia. Fra fredag 23. til søndag 25. april gir fakultetet til beste av egne kunnskaper og ressurser når krigens mange ansikter skal vises. Kompetanse hentes også utenfra denne gang, blant annet fra Oxford og Washington.

- Det er gode grunner til å snakke om krig. Det pågår kriger mange steder i verden. En stor krig utkjempes i Irak. Vi er opptatt både av å belyse samtidens kriger og ikke minst å få fram historiske perspektiver på krig. Vi vil vise at krig er historie, krig er kultur og at krig handler om etikk, påpeker Brekke.

Et annerledes arrangement

Han viser til at mange aspekter ved krigen har forandret seg.
- Hvor krigen utkjempes, årsakene til den og ofrene for den er de tre dimensjonene vi særlig ønsker å si noe om.

Komitélederen forteller at arrangementet i år er noe annerledes lagt opp enn tidligere.
- Vi satser på fokuserte arrangementer. Det vil si at det ikke skjer flere ting samtidig i Humaniora-komiteens regi i løpet av de dagene arrangementet varer. Vi har lagt mye vekt på debatt og noe mindre på foredrag. Tanken er å gjøre arrangementet mer publikumsvennlig.

- Så du frykter ikke at årets tema er egnet til å skremme folk bort?
- Nei, tvert imot. Vi har store forhåpninger om at dette skal bli en publikumssuksess. Det er et enormt engasjement rundt krig. Det finnes vel knapt et voksent menneske her til lands som ikke har tenkt etiske tanker om krig i løpet av det siste året. Debattformen vi har valgt, bidrar til å spisse argumentasjonen mellom mennesker med ulike oppfatninger og synsvinkler. Vi tror at denne formen appellerer til folk, sier Brekke.

Krigens ideologi

Arrangementet åpner offisielt om morgenen fredag 23. april.
- Men vi "tjuvstarter" allerede dagen før med debatt om kunst, religion og krig på Vigelandsmuseet. Dessuten blir det to boklanseringer på Akademika denne dagen, forteller han.

"Krigens ideologi" er overskrift på fredagens tre paneldebatter. Disse foregår på Blindern, nærmere bestemt i Georg Sverdrups hus, auditorium 1. Her trer de tunge humanistiske fagene inn. Religion først: hva sier de store religionene om krig? Deretter gir filosofene, og delvis også juristene, noen svar på spørsmålet: "Er krig alltid galt?" Historiefagene vil stå sentralt under debatten om "Krig i mytologiene".

- Lørdagens og søndagens arrangementer, som er lagt til Aulaen, dreier seg om samtidens spørsmål. "Vestens nye kriger" er tittel på en rekke debatter og foredrag fra morgen til kveld lørdag. Vi begynner med Jugoslavia og stiller normative spørsmål: Var det riktig av Norge å være med i Kosovo? Er Europa impotent på sikkerhetspolitiske utfordringer?

- Forholdet mellom Europa og USA i dag er tema for historiker Geir Lundestads foredrag. Idéhistorikeren Bjørn Qvillers innlegg heter "Imperium" og danner opptakten til G. John Ikenberrys foredrag om det amerikanske imperium. Ikenberry er professor ved Georgetown University, Washington D.C., og regnes som USAs kanskje fremste ekspert på dette spørsmålet.

Spennende debatt

- Filosofen David Rodin fra Oxford University vil foredra om de etiske sidene ved å gjennomføre et forhåndsangrep uten noen direkte trussel, slik USA gjorde i Irak.
- De fire foredragene leder opp til den store debatten lørdag kveld: Do we need America? Det tror jeg kan bli en ytterst spennende debatt, sier komitélederen.

Søndagens arrangementer har tittel "Krigens ofre": Hvem er krigens ofre? Og hvordan framstilles krigens ofre i media?

- Kunst, film, musikk, da?

- Å, jo. Oslo Filharmonien skal spille, Gardemusikken stiller med fullt korps og vil gjennomføre en skikkelig drilloppvisning. Det blir premiere på to spennende filmer på Filmteateret med tilhørende kåserier, og barns malerier om krig skal stilles ut i foajeen i Georg Sverdrups hus.

Ros

Brekke roser årets humaniora-komité.
- Å planlegge dette arrangementet har vært en eneste lang hyggestund - det forferdelige temaet til tross. Jeg har vært omgitt av engasjerte og meget kunnskapsrike komitémedlemmer.
- Personlig berikende, altså?
- I aller høyeste grad.

Arrangementskomiteen: Torkel Brekke (religionshistoriker, leder), Svein Mønnesland (Institutt for østeuropeiske og orientalske studier), Jorunn Sem Fure (historiker), Henrik Syse (PRIO), Henrik Thune (NUPI), Iselin Frydenlund (religionshistoriker), Lene Bomann-Larsen (filosof), Anne-Julie Semb (statsviter), Bent Aaby (artiktekt, Teknisk avdeling) og Jarle Engen (koordinator).

Emneord: Humanioradagene Av Trine Nickelsen
Publisert 5. mars 2004 10:58 - Sist endret 10. des. 2008 14:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere