To grep om mer demokrati

Inspirert av måten deltakelse i de viktigste organene i antikkens Athen ble sammensatt, vil vi foreslå en årlig samling av studenter og ansatte der deltakerne er plukket ut ved et tilfeldig utvalg som sikrer bred representasjon.skriver team Graver, Sandlie og Frich.

Ledelsens viktigste egenskaper er evnen til å stimulere folks kreativitet på vegne av UiO, lytte til råd og treffe gode avgjørelser som folk aksepterer enten de er helt enig i dem eller ikke, skriver Jan Frich, Hans Petter Graver og Inger Sandlie.

Foto: Ola Sæther

Hvordan få til en god dialog mellom rektoratet og universitetets ansatte og studenter? I en stor organisasjon er veien mellom ledelse og ansatte lang. Vi vil gjøre den kortere og foreslår to enkle grep. Et årlig forum for ledere på alle nivåer ved UiO og en årlig samling med ansatte og studenter for å diskutere viktige og aktuelle spørsmål.

Universitetet kan ikke styres som en bedrift eller en etat.

Universitetet kan ikke styres som en bedrift eller en etat. Forskere utøver sin autoritet over hverandre gjennom faglig kritikk, fagfellevurderinger og bedømmelser. For oss er det selvsagt at universitetets ledere har sitt mandat fra institusjonen selv, og at de svarer overfor denne. Demokrati handler likevel ikke bare om valg, det handler også om diskusjonen mellom ledelse og ansatte som finner sted mellom valg. Det er nødvendig med det man i demokratiteorien kaller deliberativt demokrati.

En rektor må arbeide tett og strategisk med dekanene og linjeledelse og i tillegg sikre åpne og forutsigbare prosesser hvor alle, ikke bare ledelsen, kommer til orde. Bare på den måten kan man nå avgjørelser som samler oppslutning om både mål og midler, noe som er en forutsetning for at ledelsen skal ha gjennomføringskraft.

Ledelsens viktigste egenskaper er evnen til å stimulere folks kreativitet på vegne av UiO, lytte til råd og treffe gode avgjørelser som folk aksepterer enten de er helt enig i dem eller ikke. UiO trenger ledere med styrke, erfaring og meritter, men også med de rette holdninger til universitetsdemokratiet og universitetets autonomi.

Universitetsledelsen må gjøre seg relevant for de ansatte. Ledernes personlig evne til å stimulere og lytte er viktig, men det er ikke nok. Vi må ha en organisasjon og gode møteplasser som gjør det mulig for ledelsen, ansatte og studenter å få hverandre i tale. Vi har formelle strukturer som skal sikre dette. Vi har styrer for enheter og fakulteter, og ledelseslinjen gjennom organisasjonen fra ledelsen for de enkelte enhetene, fakultetene, universitetsdirektøren og rektor til universitetsstyret.

Vi har systemet med medbestemmelse i hovedavtalen. Vi har komiteer og utvalg med representasjon fra forskjellige grupper og interesser. Likevel er det slik at i en komplisert og stor organisasjon som UiO, er veien til ledelsen lang og innfløkt, og det er ofte vanskelig for studenter og ansatte å nå frem med synspunkter og krav.

Dersom vi mener alvor med universitetsdemokrati og reelle muligheter for ansatte og studenter til å komme til orde, må vi skape arenaer preget av åpenhet og trygghet som gjør dette mulig. Det er behov for organisatorisk nytenkning. Det kan være mange ting å ta tak i. Vi har ikke løsningene klare ennå, men vi vil gjerne lansere to tanker. Vi vil med dette vise vei fra analyse til handling, og stimulere andre til å komme med gode forslag.

Vi mener at slike samlinger bør gjeninnføres

Universitetet hadde tidligere årlige ledersamlinger hvor faglige og administrative ledere på alle nivåer diskuterte aktuelle og viktige spørsmål for UiO. Vi mener at slike samlinger bør gjeninnføres. Studentparlamentet og studentutvalgene bør også delta. For å gjøre dem enda mer relevant, vil vi at det skal gå på omgang mellom fakultetene å legge opp disse samlingene, slik at to fakulteter sammen får denne oppgaven.

Slike samlinger vil gi de som leder der tingene faktisk skjer, mulighet til å treffe både hverandre og universitetets øverste ledere. De vil også gi gode muligheter til å utveksle erfaringer på tvers, for enhetene til å lære av hverandre og for toppledelsen til å lære av hele organisasjonen. Det vil gi mulighet for å diskutere om beslutninger treffes på rett nivå i organisasjonen.

Ledersamlinger er viktig, men det er også viktig å komme i samtale med ansatte og studenter som ikke har en lederposisjon. Inspirert av måten deltakelse i de viktigste organene i antikkens Athen ble sammensatt, vil vi foreslå en årlig samling av studenter og ansatte der deltakerne er plukket ut ved et tilfeldig utvalg som sikrer bred representasjon. Dette vil gi personer som står utenfor etablerte allianser og nettverk, mulighet til å diskutere virksomheten direkte med universitetsledelsen. Vi tenker oss en samling på ca 100 personer.

Hvis man organiserer det slik at man får lik deltakelse fra mednat- og humsam-miljøene og representasjon av studenter, administrative og faglige ansatte i samsvar med det som gjelder i UiOs valgreglement, vil det bli en gruppe som representerer bredden i organisasjonen. Vi kunne holde en slik samling over en dag en eller flere ganger i året.

Ved hjelp av disse to enkle grepene vil ansatte og studenter få mulighet til å komme ledelsen i tale og gi synspunkter. Ledelsen vil få et bredere tilfang av tanker fra ansatte og studenter, og vil også få tilbakemelding på sin egen og institusjonens virksomhet. Slike tiltak vil være et første skritt for å styrke universitetsdemokratiet i mer deliberativ retning og vil gjøre grunnlaget for ledelsens beslutninger bedre.

Emneord: Rektorvalget 2017 Av prorektorkandidat Inger Sandlie og viserektorkandidat Jan Frich, rektorkandidat Hans Petter Graver
Publisert 22. mars 2017 13:18 - Sist endra 22. mars 2017 13:31
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere