Team Graver vil at UiO skal bruke sin innkjøpsmakt

Vi bør i enda større grad tydeliggjøre at UiO skal bruke sin innkjøpsmakt, skriver team Graver, Sandlie og Frich.

MER MILJØVENNLIG, :Team Graver, Sandlie og Frich ønsker at UIO skal bruke sin innkjøpsmakt for å få mer miljøvennlige løsninger. På bildet viserektorkandidat Jan Frich, rektorkandidat Hans Petter Graver og prorektorkandidat Inger Sandlie.

Foto: Ola Sæther
Miljø betyr mye for mange, også for oss. Beate Sjåfjell utfordrer oss i Uniforum 15. mars og spør om vi vil sørge for at UiO vil vise vei for bærekraftige, offentlige anskaffelser. Hva er våre forestillinger om et Grønt UiO, og hvordan skal UiO bli grønnere?
 
Miljøfyrtårn
Vi har tidligere sagt at vi vil at UiO skal sertifiseres som miljøfyrtårn. http://www.uniforum.uio.no/leserbrev/2017/vi-skal-vere-padrivere-for-miljoet.html
Men hva betyr dette? Det betyr at det gode arbeidet som er på gang med energi, bygninger og avfallssortering må fortsette og bli enda bedre. Men folk kommer til å merke mer enn det. For å oppnå miljøsertifisering må det stilles relevante miljøkriterier til alle vesentlige innkjøp av tjenester og varer. Mye er allerede gjort, men arbeidet kan bli enda mer systematisk. Beate Sjåfjell nevner mange eksempler på hva som kan bli bedre, og har i sin banebrytende forskning vist vei for mange.
 
Grønnere innkjøp
Når det gjelder innkjøp er UiO gjennom en profesjonaliseringsprosess, og med systematisering og lederoppfølging er det grunnleggende kommet på plass. Der vi har store gevinster å hente er å be markedet komme opp med miljøvennlige løsninger både gjennom eksisterende løsninger og gjennom innovative innkjøpsprosesser. Ofte blir innkjøperne blinde for mulige miljøgevinst og fokuserer ensidig på dokumentasjon, dessuten vektes miljøkriteriene ofte for lavt de gangene de tas med. Eksempelvis leveres i dag løsninger med fossilfrie byggeplasser i Oslo, noe som bare for 2 år siden ble vurdert som utenkelig. Oslo kommune, ved Omsorgsbygg, Undervisningsbygg og Kulturbygg stiller nå dette som krav ved sine byggeprosjekter og diesel er byttet ut, strøm og batterier er kommet inn i maskinene og varmepumper og fjernvarme brukes til byggtørking i stedet for fossile blåsemaskiner.
 
UiO har makt
Vi bør i enda større grad tydeliggjøre at UiO skal bruke sin innkjøpsmakt, både til å utfordre markedene vi forholder oss til når det gjelder å komme opp med nye og miljøvennlige løsninger på alt fra engangsservise og møtemat til elektronisk utstyr. Ved at UiO etterspør miljøløsninger skapes en markedsmessig etterspørsel som bringer fram produkter også andre kan ta i bruk. Ved å stille gode miljøkriterier kan andre gjenbruke våre spesifikasjoner og sikre miljøeffekter. Og ved å gjøre grundige behovsanalyser vil det av og til komme fram løsninger som bringer innkjøpet i helt andre retninger enn opprinnelig tenkt, inkludert gjenbruk.
 
Transport
Et annet område hvor miljøsertifisering vil føre til forandringer er ved transport. Klimafotavtrykket til UiOs samlede flyreiser er om lag 5 ganger større enn for det samlede energiforbruket - el og fjernvarme - i alle UiOs bygninger. Nå må det skje noe her. Arbeidsreiser er viktig, men vi må også redusere den lokale privatbiltransporten og gjøre det mer attraktivt å sykle og reise kollektivt.
 
Helhetlig strategi for samfunnsansvar
Tiltak vi har beskrevet her er viktig som ledd i at UiO utvikler og dokumenterer en helhetlig strategi for samfunnsansvar. UiOs strategi for samfunnsansvar er i dag knyttet til eiendom, innkjøp og drift. Den må bli mer helhetlig og dekke hele omfanget av UiOs virksomhet. Bare det kan sikre at vi får oversikt over alle områder der det er nødvendig med tiltak for miljø og utvikling. Vi må ta på alvor forskningens entydige budskap om at klimaet, ressursene og artsmangfoldet er alvorlig truet. Vi er ikke troverdige som forsvarere av vitenskap og sannhet som grunnlag for beslutninger hvis vi ikke også handler på en måte som viser at vi tror på det selv.
Emneord: Rektorvalg 2017 Av rektorkandidat Hans Petter Graver, prorektorkandidat Inger Sandlie og viserektorkandidat Jan Frich
Publisert 19. mars 2017 13:54 - Sist endra 19. mars 2017 13:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere