Vil vite hvilke grunnholdninger rektorkandidatene har

Det er viktig hvordan rektor forholder seg til universitetsdemokrati og fordelingen av makt og ressurser ved UiO, skriver  Kristian Gundersen, vitenskapelig styremedlem i Universitetsstyret. Nå ber han rektorkandidatene svare på konkrete spørsmål.

 Rektor vil måtte ta stilling til mange ukjente saker de neste 4 årene, så det sentrale må være hvilke grunnholdninger teamene har, skriver Kristian Gundersen som er vitenskapelig styremedlem i Universitetsstyret.

Foto: Ola Sæther

Rektordebatten har hittil vært altfor detaljorientert. Rektor vil måtte ta stilling til mange ukjente saker de neste 4 årene, så det sentrale må være hvilke grunnholdninger teamene har. Særlig mener jeg det er viktig hvordan rektor forholder seg til universitetsdemokrati og fordelingen av makt og ressurser ved UiO.

Jeg har derfor følgende spørsmål til de to teamene:

1) Internasjonalt og i Norge (særlig ved NTNU) er det i ferd med å oppstå en protestbevegelse mot at universitetene er blitt for politisk og kommersielt styrt. Hvordan ser dere på denne protesten?

http://www.forskerforum.no/universitetene-blir-drevet-som-fabrikker/

2) Begge teamlederne sier de er for valgt rektor.

  • Hvor lenge har dere hatt dette standpunktet?

  • Hvordan begrunner dere standpunktet?

  • Deler at team Stølen er for ansatt rektor, betyr dette at det er en grunnleggende uenighet i synet på hvordan universitetet skal styres?

3) Universitetsdemokratiet er forvitret ved at organer som fakultetsstyrer, instituttstyrer og den enkelte vitenskapelige ansatte har mistet formell og reell makt til fordel for linjeledelsen. Har teamene noen tanker om dette bør motvirkes, eller om det er en riktig utvikling?

4) Begge teamene vil sikkert si at de vil være lyttende ledere, men hvordan forholder dere dere til reelle maktforhold og penger?

  • Vil dere flytte reell makt og penger oppover eller nedover i systemet, eller er alt bra som det er?

  • Av våre tre nivåer, universitet, fakultet, institutt, er det noe dere vil styrke maktmessig og finansielt sammenlignet med i dag?

5) Departementet og Forskningsrådet mener det er universitetet selv som særlig har hovedansvaret for fri forskning, altså forskning der forskerne selv bestemmer tema.

  • Hvordan vil dere oppfylle denne forventningen?

  • UiO har et sett av tematiske satsinger, vil dere begrense eller øke dette?

  • Hvordan vil dere sikre mulighet for forskning som ikke passer inn i temaer eller andre strategier?

  • Det er et prinsipielt flertall i det sittende universitetsstyret for å lage en egen ikke-tematisk satsing på forskning av høy kvalitet, en utvidelse av det såkalte fellesløftet. Vil dere prioritere en slik ordning når dere overtar?

 

Emneord: Rektorvalget 2017 Av Kristian Gundersen, vitenskapelig styremedlem, UiO
Publisert 16. mars 2017 13:34 - Sist endra 16. mars 2017 13:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere