Hvordan ivaretas renholderne ved UiO?

Det stemmer ikke at renholdernes arbeidsdag preges av lav status, tungt arbeid og ubekvem arbeidstid, skriver Åke Appelqvist i Eiendomsavdelingen ved UiO.

Nils Christie skriver i en kommentar om det han oppfatter som en pinlig behandling av renholderne ved UiO. Han hevder at deres arbeidssituasjon er preget av lav status, tungt arbeid og ubekvem arbeidstid. Dette er konkrete påstander vi som til daglig administrerer og leder renholdsarbeidet ved UiO, ønsker å imøtegå, da de ikke stemmer overens med virkeligheten vi erfarer.

I hverdagen ute blant studenter og ansatte møter renholderne mange ulike mennesker med ulike holdninger. Vi erfarer ikke at universitetets renholdere i dag har en lav status, men at de aller fleste tilbakemeldinger er positive, både fra brukere og renholdere. Arbeidet de gjør er viktig for studentenes og de ansattes trivsel og helse, og det utføres med fagkunnskap og yrkesstolthet. Vår oppfatning er at våre ansatte er godt ivaretatt og jobber i et godt, hyggelig og rikt arbeidsmiljø.

Arbeidsmetodene for renholdere er vesentlig endret de siste 10 årene, og moderne renholdsmetoder har bidratt til en langt lettere fysisk arbeidsbelastning. Metoder med tørt renhold, avanserte maskiner og moderne gulvbehandling har gitt en ny hverdag for renholderne. Vi har også nylig lagt om rutinene for avfallshåndtering for å redusere arbeidsbelastningen ytterligere.

Ubekvem arbeidstid for renholderne er avskaffet for vel 20 år siden. I dag utføres daglig renhold i arbeidstiden mellom 06.00/07.00 og 13.30/14.30. Arbeidstiden gjelder for både egne ansatte og innleide leverandører.

Christie argumenterer for at flere av UiOs renholdere burde bli fast ansatte. Vi som har ansvar for renholderne ved UiO, setter stor pris på at så mye som 1/3 av UiOs renhold utføres av egne, fast ansatte renholdere, over 50 i tallet. Etter overordnet vedtak foreligger det ingen planer om å endre fordelingen mellom eget og innleid renhold.

Vi kan imidlertid bidra til at arbeidsforholdene for innleide renholdere er så gode som mulig, og derfor legges det ned mye ressurser i arbeidet mot sosial dumping. Årlig tar vi flere stikkprøvekontroller for å avdekke eventuell sosial dumping hos våre leverandører.

Christie har oppfattet det slik at det ved anbudskonkurranser for renhold på UiO er de billigste anbudene som vinner konkurransen. Dette er ikke en riktig oppfatning. Etter 2002 har det skjedd kun to ganger at lavest prisete anbud er valgt – av totalt rundt 200 anbud. Alle andre anbud er valgt etter høyeste skår på kvalitet. Anbudskonkurransene gjennomføres for øvrig i tråd med reglene for offentlig anskaffelser.

 

 

 

 

Emneord: Personalpolitikk, Arbeidsforhold Av drifts- og vedlikeholdsdirektør Åge Appelqvist ved Eiendomsavdelingen ved UiO
Publisert 28. jan. 2014 11:33 - Sist endret 28. feb. 2014 14:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere