UiO skal ikke lenger utrede en «sammenslåing» av OD og medisin

Mandatet til omstridt utredning er bearbeidet etter tilbakemeldinger fra berørte fakulteter og fagforeningene. OD-dekan Tiril Willumsen opplever seg hørt i mye.

SKAL RAPPORTERE OM ULEMPER: Sammenlignet med UiO-ledelsens førsteutkast tar det nye mandatet i større grad høyde for at en sammenslåing av OD og medisin også kan by på ulemper. Dette er spilt inn av OD, forteller dekan Tiril Willumsen.

Foto: Ola Gamst Sæther (arkivfoto)

Forslaget til mandat for utredningen av en mulig sammenslåing av OD og medisin har i høst vært på «høring» hos fakultetene det gjelder og blitt drøftet med fagforeningene.

Resultatet er en mer nøytral tekst uten så mange hint til gevinstene som kan være i vente. Ordet «sammenslåing» er også skrotet. Fra nå av heter det kun «felles organisering».

Tirsdag skal det endelige mandatet presenteres for UiO-styret i en informasjonssak.

Dropper «sikre en mer effektiv ressursbruk»

Sammenslåing av fakultetene har ligget i kortene i flere år, hevdet tidligere forskningsdekan på OD Linda Hildegard Bergersen i Uniforum i vår. Bergersen vurderte at en sammenslåing vil kunne gi store fordeler.

Også UiO-ledelsen har positive forventninger til utredningen, så det ut til i mandatutkastet som nå er bearbeidet. Opprinnelig ble det lagt opp til at utredningen skulle sjekke om en sammenslåing kunne bidra til å «styrke», «forbedre», «fremme», «bevare» og «sikre» fakultetenes forskning, utdanning og innovasjon.

Kunne en sammenslåing for eksempel bidra til å «sikre en mer effektiv ressursbruk» eller «Styrke forskningsmiljøene og fremme tverrfaglig forskningssamarbeid»?

I det endelige mandatet er de positive ordene tatt vekk. Nå heter det kun at «Utredningen gjøres innenfor følgende områder», så som «ressursbruken» og «forskningsmiljøene og tverrfaglig forskningssamarbeid».

Uniforum har spurt universitetsdirektør Arne Benjaminsen om UiO-ledelsen har fått tilbakemeldinger på ledende ordbruk. Det svarer han ikke på, men skriver:

– Vi har hatt et godt samarbeid med representanter for OD og MED i arbeidet med mandatet. Vi har fått mange og nyttige innspill fra begge fakultetene samt fagforeningene, og mange av disse er tatt hensyn til i den endelige versjonen av mandatet.

Hvorfor er ordet «sammenslåing» tatt vekk? Og betyr «sammenslåing» og «felles organisering» akkurat det samme? Også dette lar Benjaminsen være å svare på.

Skal ikke bare på skattejakt

OD-dekan Tiril Willumsen har tidligere gått hardt ut mot både tidspunkt og innhold i prosessen og bedt om å få den skrinlagt. Førsteamanuensene Pia Titterud Sunde og Anne Rønneberg har i et debattinnlegg i Uniforum hevdet at odontologisk forskning og undervisning vil lide ved en sammenslåing med medisin.

Fakultetets oppfordringer til UiOs styre og ledelse om å skrinlegge prosessen er ikke tatt til følge. Men innspillene de har kommet med til utredningsmandatet er i stor grad blitt hørt, ifølge dekanen.

– Vi opplever at mange av våre innspill er tatt inn, oppsummerer Willumsen overfor Uniforum.

Sammenlignet med førsteutkastet tar det reviderte mandatet i mye større grad høyde for at en sammenslåing kan by på ulemper:

Rapporten etter utredningen skal ikke lenger bare presentere «Konkrete anbefalinger om hvorvidt en felles organisering av fakultetene vil gi faglig merverdi for forskning, utdanning, og innovasjon». Nå skal den presentere «faglig merverdi og/eller ulemper».

– Er dette spilt inn av OD?

– Ja, vi mener at både fordeler, ulemper og risikoer for hvert av fakultetene må være viktige deler av evalueringen, framhever dekanen.

Også andre steder i mandatet er det tydeliggjort at arbeidsgruppen ikke bare skal jakte gevinster:

Under punktet «best practice» skal man ikke bare «Få innsikt i hvordan andre universiteter har gjennomført lignende sammenslåinger innen helsefag», slik ledelsen opprinnelig foreslo. Nå skal man også få «innsikt i andre fakulteter som har valgt ikke å organisere det samlet».

Under «analyse» av fakultetenes forskningsprosjekter, utdanningsprogrammer og innovasjonsinitiativer, skulle man tidligere «identifisere potensielle synergier». Etter innspillsrunden heter det at man skal «identifisere mulige positive, nøytrale eller negative synergieffekter».

– spørsmålet er langt mer sammensatt

Spørsmålet om hvorvidt prosessen og tidspunktet for denne er tilstrekkelige begrunnet eller ei, har vært stadig tilbakevendende.

I det bearbeidede mandatet er det lagt til et ekstra avsnitt med henvisning til to rapporter utarbeidet av PWC og Oslo Economics for Helsedirektoratet. Blant disse «Kunnskapsoppsummering om sammenhengen mellom den orale og generelle helse» fra oktober 2021. Kunnskapen om sammenhengen mellom den orale og generelle helsen er økende, argumenteres det i mandatet.

Er det dette avsnittet som er den lenge etterspurte begrunnelsen for prosessen? Arne Benjaminsen svarer ikke på Uniforums spørsmål om dette.

For Willumsen holder de ekstra linjene uansett ikke som begrunnelse. Innholdet i avsnittet er for øvrig ikke spilt inn av OD, kan hun fortelle.

– For oss er spørsmålet om OD skal bestå som et eget fakultet langt mer sammensatt enn problemstillingene som utredes i de to rapportene bestilt av Helsedirektoratet, poengterer dekanen.

Ukjent hvem som skal sitte i arbeidsgruppa

Nå er OD-dekanen opptatt av at prosessen kommer raskt i gang, og at det blir en godt sammensatt arbeidsgruppe. Hvem som skal sitte i arbeidsgruppa, sier styresaken ikke noe om. Dette er heller ikke avklart, ifølge universitetsdirektøren:

– Vi jobber nå med å sette sammen arbeidsgruppa, og håper å ha denne klar innen kort tid, opplyser han.

Sikkert er det likevel at fagforeningene får en representant i gruppa. Det er lagt til i forbindelse med revisjonen av mandatet.

Mens utkastet til mandat foreslo at arbeidsgruppen skulle avlevere rapport senest 1. juli 2024, er arbeidsperioden nå satt til seks måneder.

– Hadde dere satt av for mye tid? Eller er det ikke meningen at gruppa skal starte før i januar?

– Det er satt av seks måneder til utredningsarbeidet. Endelig oppstart er ikke avklart, skriver Benjaminsen.

Utredningsarbeidet er risikovurdert

Nyheten om at UiO-ledelsen ville utrede en sammenslåing av OD og medisin, skapte mye uro på OD som er minst av de to.

Etter noen måneders støy og uro besluttet UiO etter et vedtak i sentralt arbeidsmiljøutvalg å gjøre en risikovurdering ved begge fakultetene. Hensikten var å kartlegge mulige risikoer relatert til arbeidsmiljøet i forbindelse med utredningsarbeidet, står det beskrevet i saksnotatet til denne ukas styresak. Uniforum har bedt om innsyn i risikovurderingen, og venter på svar.

 

OBS: Organisasjons- og personaldirektør Gudleik Grimstad er saksansvarlig for styresaken. Grimstad er styreleder for Uniforum og Apollon, oppnevnt av UiO.

 

Av Helene Lindqvist
Publisert 16. okt. 2023 05:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere