FNs klimapanel: Verden kan passere 1,5 graders-målet mellom 2030 og 2035

– Rapporten fra FNs klimapanel er nok et alvorlig varsku. Den viser at klimaendringene og tap av natur er to av de største utfordringene vi står overfor, og at de to henger tett sammen, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide. 

GRØNN BOK: – Klimapolitikken må forsterkes år for år, noe regjeringens nye klimastyringssystem med blant annet klimabudsjetter i grønn bok bidrar til, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide etter at FNs-klimapanel i dag la fram en syntese av alle rapportene de har gitt ut siden 2018.

Foto: Ola Gamst Sæther

Vitenskapen er klar på menneskeskapte klimaendringer utgjør en trussel mot planeten vår. Det finnes til sammen nok kunnskap, verktøy og kapital til å ta tak i utfordringene, i følge FNs klimapanel.

I dag publiserte FNs klimapanel sin synteserapport som oppsummerer alle rapportene de har gitt ut siden 2018. FNs klimapanels rapporter er det mest anerkjente kunnskapsgrunnlaget om klimaendringene, skriver Klima- og miljødepartementet i  en melding på sine nettsider.  

Dette er noen av hovedkonklusjonene i rapporten:

  • Klimaendringene har allerede ført til betydelige skader og tap av økosystemer på land, ferskvann, kyst og hav.
  • Vi har det vi trenger av kunnskap, verktøy og kapital til å begrense klimaendringene.
  • Verden vil sannsynligvis passere 1,5 grader før 2040, og funn fra FNs klimapanel tyder på at det vil kunne skje allerede mellom 2030 og 2035. Kunnskapen er nå sikrere på at det blir verre konsekvenser ved lavere oppvarming.
  • Selv om temperaturen bare midlertidig skulle øke over 1,5 grader, vil noen endringer som finner sted i naturen være irreversible. Slik som varmtvannskoraller som allerede er sårbare i dag og vil kunne forsvinne.
  • Det er viktig å jobbe samtidig med utslippsreduksjoner, klimatilpasning, bevaring og restaurering av natur og bærekraftig utvikling.

– Rapporten fra FNs klimapanel er nok et alvorlig varsku. Den viser at klimaendringene og tap av natur er to av de største utfordringene vi står overfor, og at de to henger tett sammen. Tap av natur gjør samfunnet i dårligere stand til å håndtere et endret klima og hyppigere ekstremvær. Vi må derfor løse både klima- og naturkrisen, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

– Det er et ekstremt tydelig budskap: vi må handle dette tiåret. Det vi gjør de neste syv årene, har konsekvenser de neste tusen årene. Det sier Bjørn Samset til NRK. Han er klimaforsker ved Cicero og har vært med som hovedforfatter i noen av de tidligere rapportene til FNs klimapanel.

Klimatilpasning er nødvendig

FN-rapporten viser at ekstremvær og flom, skred og oversvømmelser koster samfunnet store summer og kan innebære risiko for liv og helse. Lengre perioder med tørke og høye temperaturer vil skape nye helseutfordringer og kreve omstilling i landbruket.

– I Norge har vi et godt utgangspunkt for å omstille oss til å bli et klimarobust samfunn, men det krever målrettet innsats, samarbeid og god planlegging. Og alle må bidra – vi som myndigheter, næringsliv, frivillige organisasjoner og enkeltpersoner, sier Eide.

Klimapanelet bekrefter at klimatilpasning nytter, og at slike tiltak har redusert de negative konsekvensene av klimaendringene flere steder. Klimatilpasning gir positive utslag på jordbruk, helse, matsikkerhet, levevilkår og naturmangfold.

Ungdomsorganisasjoner demonstrerer mot mer oljeleting

Flere ungdomsorganisasjoner mener det må mer handling til og de har et klart budskap til regjeringen og til klima- og miljøminister Espen Barth Eide. 

– De kan ikke lenger ignorere en vitenskapelig konsensus som sier vi må slutte å lete etter mer olje, sier Marte Hansen Haugan, 1. nestleder i Changemaker, i en pressemelding som er sitert i framtida.no.

Ungdommer fra ChangemakerFramtiden i våre henderKFUK-KFUMSpire og Extinction Rebellion setter seg i dag foran Stortinget med bind for øynene. Slik markerer de syntese- rapporten fra FNs klimapanel

Klimapolitikken har effekt

Klimapanelet sier at det haster med omfattende endringer av alle sektorer og systemer. Det finnes mange gjennomførbare løsninger, fra billige tiltak til dyrere teknologier. Redusert avskoging, restaurering av skog og økosystemer som tareskog i havet er viktige naturbaserte løsninger som fanger og lagrer karbon. Sammen med sol- og vindkraft er slike tiltak beregnet å ha størst potensial for utslippsreduksjoner, globalt sett.

Verdens CO2-utslipp må nå netto null rundt år 2050 for å holde 1,5 graders målet . Det vil si at utslippene må reduseres så mye at vi har minst like mye opptak som utslipp. Rapporten etterspør politisk forpliktelse, klare mål og koordinering på tvers av politiske områder. Den sier også at mange politiske virkemidler har vært vellykkede globalt, som for eksempel  tiltak for energieffektivisering, redusert avskoging og innføring av ny klima- og miljøvennlig teknologi.

– Regjeringen gjør det dyrere å forurense ved å trappe opp CO2-avgiften videre mot 2000 kr i 2030 og har blant annet økt bevilgningen til Enova med over 60 prosent siden regjeringen tiltrådte. Hele virkemiddelapparatet får nå en ny, grønn drakt slik at statens finansielle bidrag trekker i en grønnere retning. Klimapolitikken må forsterkes år for år, noe regjeringens nye klimastyringssystem med blant annet klimabudsjetter i grønn bok bidrar til, sier Espen Barth Eide.

Regjeringen oppskalerer nå innsatsen for klimatilpasning, og vil legge frem en ny stortingsmelding om temaet i løpet av året, står det i meldingen på nettsidene til Klima-  og miljødepartementet.  

• Les meir om klima i Uniforum: 

Jussprofessoren frå UiO passar på at landa etterlever Paris-avtalen

100 demonstrerte for at politikarane skal ta klimatrugsmålet meir alvorleg

Etterlyser flere samfunnsvitere inn i klimaforskningen - mener det trengs alternativ til FNs klimapanel

Forskarar og studentar med klimaprotest mot politikarane på Blindern

Derfor passer ikkje hjemmekontor som klimatiltak på UiO

Professor: Nedgangen i klimautslippene må komme før 2025

Klimarapporten: – Et nytt søkelys på gjennomgripende samfunnsendringer

FNs klimapanel advarer mot dramatiske klimaendringer

Emneord: Klima. Miljøpolitikk Av Martin Toft
Publisert 20. mars 2023 16:46 - Sist endra 20. mars 2023 16:46
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere