Ungarsk kjønnsforsker får UiOs menneskerettighetspris for 2022

Den ungarske historikeren og professoren i kjønnsstudier Andrea Pető  tildeles UiOs menneskerettighetspris for 2022. Hun  får prisen for sitt forsvar for akademisk frihet og institusjonell autonomi.

PRISVINNER: Historikeren og kjønnsforskeren Andrea Petö fra Central European University er tildelt UiOs menneskrettighetspris for 2022. 

Foto: Central European University

– Jeg er beæret over å motta denne prisen for akademisk frihet, ettersom illiberale regimer bruker utdanning og kunnskap som et våpen for å nå sine egne  politiske mål,  sier professor Andrea Pető i en sak UiO har lagt på sine nettsider. Hun arbeider ved Central European University som måtte flytte fra Budapest til Wien etter hardt  politisk press fra den ungarske regjeringen. 

UiOs menneskerettighetspris deles ut årlig i forbindelse med Oslo Peace Days i desember som en anerkjennelse av personlig innsats og aktivt engasjement innenfor ett eller flere menneskerettslige områder i vid forstand.

– Historiker Andrea Petö fra Ungarn og Central European University er en uredd forsvarer av akademisk frihet og institusjonell autonomi. Med sin tilknytning til kjønnsstudier og holocaustforskning, representerer hun fagområder som vi har sett angripes når europeiske regimer går i mer autoritær retning. Fri forskning er grunnleggende når viktige menneskerettigheter skal hegnes om, sier prorektor Åse Gornitzka, som leder priskomiteen.

Pető har gjennom sitt arbeid også vist hvordan angrepene på den akademiske friheten får konsekvenser spesielt for kvinners og LHBT-personers rettigheter.

– Andrea Pető bruker sin stemme til å utfordre og oppfordre akademikere og akademiske institusjoner til å si fra om og stå imot autoritære og illiberale regimers angrep på den akademiske friheten, og viser hvordan det går hvis ikke sektoren er årvåken, sier Gornitzka.

Andrea Pető kommer til Oslo i desember for å motta prisen i forbindelse med Oslo Peace days.

• Les mer om tidligere vinnere av UiOs menneskerettspris:

Jens Petter Gitlesen fekk utdelt UiOs menneskerettspris for 2021

Marcelina Budza: – Eg ville at kvinner skulle vera med i alle delar av kaffiproduksjonen

Seyran Ates fekk overrekt UiOs menneskerettspris

Ishtar Gözaydin endeleg i  Oslo for å bli heidra som vinnar av UiOs menneskerettspris for 2017

Emneord: Menneskerettigheter, Akademisk frihet, Ungarn, UiOs priser
Publisert 19. sep. 2022 14:10 - Sist endra 19. sep. 2022 14:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere