Oslo letter på koronatiltak

Biblioteker, enkeltstående butikker og serveringssteder gjenåpnes når Oslo letter på koronatiltakene fra onsdag 3. februar. 

En mann  står og snakker foran en mikrofon

LETTER KORONATILTAK: Byrådet har bestemt at det skal lettes på noen av korontiltakene i Oslo. Det gjorde byrådsleder Raymond Johansen kjent på en pressekonferanse i ettermiddag (Arkiv: Skjermdump fra Oslo kommune)

Foto: Skjermdump

Det var på en pressekonferanse i ettermiddag byrådsleder Raymond Johansen kunngjorde at byrådet hadde vedtatt å lette på noen av koronatiltakene i hovedstaden. 

Fra onsdag 3. februar vil byrådet lette på flere av tiltakene:

  • Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler går fra rødt til gult tiltaksnivå. 
  • Fritidsaktiviteter og idrett åpnes for barn opp til og med ungdomsskolealder, både innendørs og utendørs, men cuper og kamper vil fremdeles være forbudt. 
  • Toppidretten kan gjenoppta organisert trening, og det åpnes for organisert aktivitet utendørs for ungdom og vokse fra videregående skole og oppover. 
  • Bibliotekene gjenåpnes.
  • Svømmehaller og liknende anlegg åpner for skolesvømming, organiserte svømmekurs og organisering svømmetrening for barn og unge til og med ungdomsskolealder.
  • Butikker og serveringssteder åpner, men i tråd med nasjonale regler skal kjøpesentre og varehus fortsatt holde stengt (med unntak av matbutikker, apotek, vinmonopol og andre virksomheter som det er gitt unntak for). (Kilde: Oslo kommune)

– Oslo har halvert antall smittetilfeller siden første uke i januar, og med unntak av juleferien har vi ikke hatt lavere smittetall siden oktober. Lave smittetall, i kombinasjon med at det har kommet strengere tiltak mot importsmitte, åpner for lettelser i koronatiltakene i Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding

Dermed tas barnehager, barneskoler og ungdomsskoler til gult nivå, og det blir igjen mulig å drive innendørs fritidsaktiviteter og idrett for barn og unge. Samtidig åpnes det for organisert aktivitet utendørs for ungdom og voksne. Biblioteker, enkeltstående butikker og serveringssteder gjenåpnes fra onsdag.

Oslo har vært sosialt nedstengt siden 9. november, og på grunn av utbrudd av muterte varianter av viruset har det siden 23. januar også vært nasjonale tiltak i Oslo-regionen.

Mutert virus skaper usikkerhet

– De muterte variantene av koronaviruset skaper usikkerhet, og gjør at befolkningen må være forberedt på at tiltaksnivåene kan svinge noe fremover. Likevel kan vi ikke videreføre så strenge tiltak som vi har hatt i Oslo den siste uken bare for å være på den sikre siden. Oppgaven fremover blir å holde smittetallene nede samtidig som vi gradvis og kontrollert åpner opp byen vår igjen. Smittetallene og kunnskapen om det muterte viruset avgjør hvor fort det vil gå, sier Raymond Johansen. 

Byrådet vil i løpet av kort tid vurdere om det også kan gjøres lettelser i tiltaksnivå i videregående skole og i fritidsaktiviteter og idrett for ungdom. 

Fortsatt stengte universiteter og høgskoler

Når det gjelder universitetene og høgskolene i  Østlandskommunene under særskilte koronatiltak, er det fortsatt de nasjonale reglene for dette området som gjelder. Det vil si at både biblioteker og lesesaler er stengt for studenter. Det er heller  ikke mulig for studenter å komme inn på universitetsområdene. Det åpnes likevel for et unntak for noen fåtall studenter, opplyste regjeringen på lørdag. Det er studenter som må utføre oppgaver i laboratoriet for å bli ferdige med studiet sitt eller studenter som trenger ferdighetstrening før de skal ut i praksis.  De det gjelder, kan møte opp på universitetene og høgskolene i de kommunene det gjelder fra onsdag 3. februar.   

– Fornøyd

UiO-rektor Svein Stølen er glad for den avgjørelsen. 

– Vi er glad for at det åpnes opp for tilgang til laboratorier for en liten gruppe studenter i hovedsak på masternivå som er i avslutningen av sine studier. Disse har vært hardt rammet og vi er fornøyd med at regjeringen gir en viss åpning, sier Svein Stølen i en melding på UiOs nettsider.

– Dette er viktig for UiO som et forskningsintensivt universitet. Vi er også glade for åpning for ferdighetstrening.

Endringen gjelder for kommunene Oslo, Nordre Follo, Ås, Asker, Bærum, Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Moss, Nesodden, Nittedal, Rælingen, Vestby og Våler. Åpningen for unntak gjelder i første omgang frem til 10. februar.

- Håper campus kan våkne til live igjen

Ansatte ved universiteter, høyskoler og fagskoler skal fortsatt følge reglene som i arbeidslivet for øvrig.

– Selv om vi nå åpner opp for at en liten gruppe studenter kan ta i bruk lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler igjen, så håper jeg snart at vi kan slippe til flere. Det har vært et krevende studieår med mye digital undervisning og lite faglige og sosiale aktiviteter. Jeg håper campus etter hvert kan våkne til live igjen slik vi kjenner det. Det kan vi få til hvis vi alle gjør det vi kan for å hindre spredning av viruset, sier  forsknings- og utdanningsminister Henrik Asheim. 

Siden den avgjørelsen ble tatt, har det blitt oppdaget et utbrudd av det muterte britiske viruset i de tidligere Østfold-kommunene Halden og Sarpsborg.  Også i nabokommunene Fredrikstad og Hvaler er det innført strenge koronatiltak. Det innebærer full nedstenging og lukking av Høgskolen i Østfold for ansatte og studenter, opplyses det om på høgskolens nettsider.  Bare ansatte som har kritiske funksjoner på campus kan møte opp. Alle andre har påbud om å jobbe fra hjemmekontoret. 

Emneord: Koronavirus, Koronaviruset, Studentforhold Av Martin Toft
Publisert 1. feb. 2021 18:40 - Sist endra 2. feb. 2021 00:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere