Brudd i lønnsforhandlingene i staten

Både Unio, LO, Parat og Akademikerne har brutt lønnsforhandlingene med staten.  Oppgjøret går nå til mekling.

En mann i svart dress ser mot fotografen

LUKKET DØRA: – Staten har lukket døra for forhandlinger både om økonomi og forbedring av tariffavtalen, sier Anders Kvam, leder for Akademikerne stat. Nå er det brudd i lønnsforhandlingen i staten. 

Foto: Akademikerne

Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind har vært forhandlingsleder for Unio. Hun er svært skuffet over statens holdning.  

– Vi var svært innstilt på å komme til enighet i år, men det ble dessverre umulig når staten ikke en gang ville diskutere økonomien, sier Guro Elisabeth Lind i en pressemelding fra Unio. 

– Staten var urokkelige

Unio stat gikk til forhandlingsbordet med krav om reallønnsvekst for sine medlemmer, og et ønske om sentrale, prosentvise tillegg. Men ifølge Lind ble det aldri reelle diskusjoner om økonomien.

– Staten var urokkelige, og var ikke villige til å gå inn i reelle forhandlinger. Vi har vært svært tydelige på at det hadde vært særlig velkomment med en forhandlingsløsning i år, men det ble dessverre umulig. Man finner ikke en forhandlingsløsning uten først å ha reelle forhandlinger, fastslår Lind.

– Vi har fremmet rimelige krav

Også leder for YS Stat Pål Arnesen er skuffet over at staten ikke ønsket å diskutere lønnstillegg for de statsansatte.  

– Vi har fremmet rimelige krav i tråd med frontfaget, men møter en arbeidsgiver som ikke er villig til å forhandle, sier YS Stat-lederen i en pressemelding

YS Stat finner ifølge Arnesen ikke grunnlag for videre forhandlinger.

– Når staten avviser alle våre økonomiske krav har vi ikke noe annet valg enn å bryte forhandlingene. Staten må innta en helt annen holdning når vi møtes i mekling 23. september, sier Arnesen. 

– De har rett og slett låst seg

Også LO Stat uttrykker skuffelse over statens tilbud i lønnsforhandlingene.  

LO Stat-leder Egil André Aas sier han er svært skuffet over manglende forhandlingsvilje fra statens side.
– Dette forhandlingsbruddet må staten ta på seg ansvaret for. Vi var villig til å finne en løsning hvor vi hensyntar den spesielle situasjonen landet, og norsk arbeidsliv er i under pandemien. Men vi møtte en motpart som åpenbart hadde bestemt seg på forhånd, sier Aas i en pressemelding
Aas forteller at tilbudet fra staten innledningsvis var null, og at de ikke har endret posisjon i løpet av forhandlingene. 
– De har rett og slett låst seg. Og da var det heller ikke noe poeng å forhandle videre. Det er svært sjeldent at vi bryter forhandlinger før fristen, men denne gangen måtte det til, sier Aas. 

– Staten skyter seg selv i foten

Hos Akademikerne er de også svært misfornøyde med at staten ikke ønsker å gi de statsansatte noen tillegg. 

– Staten har lukket døra for forhandlinger både om økonomi og forbedring av tariffavtalen. Derfor ber vi nå om bistand fra Riksmekleren for å komme til enighet, sier forhandlingsleder Anders Kvam i Akademikerne stat i en pressemelding.  Han forteller at Akademikerne hadde forventninger om et ansvarlig oppgjør. 

– Jeg mener staten skyter seg selv i foten. De har gått inn i forhandlingene med mål om at statlige virksomheter skal ha handlingsrom og tillit slik at de kan lykkes med å rekruttere, utvikle og beholde kompetente medarbeidere. Vi deler disse målene, og det er overraskende og skuffende at staten nekter å åpne reelle forhandlinger om forbedringer i avtalen, sier Kvam.

Tilbød en lønnsvekst på 1,7 prosent

Det er kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup som kommenterer bruddet i lønnsforhandlingene på vegne av regjeringen. 

 – Jeg hadde håpet at partene kunne finne fram til en løsning gjennom forhandlingene, men det gikk ikke, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup i en pressemelding

Ifølge regjeringen var bakgrunnen for bruddet blant annet uenighet  om beregningen av den disponible økonomiske rammen i staten. Staten tilbød en lønnsvekst på linje med frontfaget, med 1,7 prosent i årslønnsvekst, står det i pressemeldingen. 

Riksmekleren vil kalle partene inn til mekling fra den 23 september og frem til fristen som er 14. oktober ved midnatt. Om partene ikke har blitt enige da, kan det bli streik i staten. 

 

 

Emneord: Arbeidsforhold, Lønn/lønnsforhandlinger Av Martin Toft
Publisert 14. sep. 2020 22:19 - Sist endra 15. sep. 2020 09:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere