Brudd i lønnsforhandlingene i staten

Det er brudd i forhandlingene om årets lønnsoppgjør i staten. Oppgjøret går nå til mekling.

INGEN VILJE: – Staten viser ingen vilje til å følge opp fjorårets avtale om offentlig tjenestepensjon, og avviser å tariffeste allerede avtalte AFP-rettigheter, sier Anders Kvam som er leder for Akademikerne stat. Nå er lønnsforhandlingene i staten brutt.

Foto: Akademikerne

Det melder både YS Stat og Akademikerne i hver sine pressemeldinger. Også LO Stat og Unio har brutt lønnsforhandlingene med staten. 

– Staten viser ingen vilje til å følge opp fjorårets avtale om offentlig tjenestepensjon, og avviser å tariffeste allerede avtalte AFP-rettigheter. Det er både oppsiktsvekkende og skuffende, sier leder i Akademikerne stat, Anders Kvam i en pressemelding. 

Forhandlingene i staten skal gi en økonomisk ramme for årets oppgjør. Partene skal også bli enige om hva som skal inngå i pensjonsgrunnlaget til statsansatte. Akademikerne krever at all lønn skal være pensjonsgivende, og at ny avtalefestet pensjon tariffestes. Ifølge Kvam var det mangel på et pensjonstilbud fra staten som tvang frem et brudd mellom partene.

Også LO Stat er svært skuffet over bruddet. 

– Jeg er utrolig skuffet og overrasket over statens mangel på forhandlingsvilje på de fleste områdene vi er opptatt av, sier Egil André Aas, leder i LO Stat.  Heller ikke YS følte de hadde noe annet valg enn å bryte: – Når staten ikke vil gi sine ansatte samme pensjonsrettigheter som kommunal sektor, hadde vi ikke annet valg enn å bryte forhandlingene, sier Pål N. Arnesen, leder i YS Stat

 Leder for Akademikerne stat, Anders Kvam hadde forventet et bedre tilbud fra staten. 

– Staten er avhengig av kompetente medarbeidere for å levere gode tjenester til innbyggerne. Vi forventet derfor et tilbud på økonomi og pensjon som gjør det mer attraktivt for de med lang utdanning å jobbe i staten, sier Kvam. Kvam viser til at all lønn – også tillegg – inngår i pensjonsgrunnlaget til ansatte i det private næringslivet som staten konkurrerer med.  Heller ikke Unio kunne si ja til statens tilbud.–Statens tilbud var ikke godt nok på verken lønn eller pensjon, sier Unios forhandlingsleder, Guro Elisabeth Lind. – Unio brøt forhandlingene fordi det aldri kom på bordet et tilbud som var akseptabelt på verken lønn eller penger, sier Guro Elisabeth Lind som også er leder av Unio stat.

 Nå må partene møte til mekling hos Riksmekleren.  Fristen for å komme til enighet er 23. mai ved midnatt. Om det ikke skjer, blir det streik. Da vil også ansatte på universiteter og høyskoler og andre forskningsinstitusjoner legge ned arbeidet. 

 
 

 

 
 
Emneord: Arbeidsliv, Lønn/lønnsforhandlinger Av Martin Toft
Publisert 1. mai 2019 00:34 - Sist endra 1. mai 2019 00:46
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere