Takket for etterlengtet vikingtidsmuseum

Rektor Svein Stølen brukte talen på UiOs 208-årsfest til å takke for at det endelig blir et eget museum om vikingtiden.

Det var en festdag på mer enn én måte, da UiO feiret både 208 år, og byggingen av et viktingtidsmuseum.

Foto: Ola Sæther

På den årlige feiringen i Aulaen benyttet rektor Svein Stølen muligheten til å snakke om dagens store nyhet, det nye vikingtidsmuseet. Han trakk parallellen mellom ideene bak etableringen av universitetet, og avgjørelsen om å bygge museet. 

– Og ingenting er vel så tydelig et bånd mellom fortid og nåtid og mellom akademia og kultur som Vikingskipene - verdensarven vi ærbødigst forvalter på vegne av nasjonen og verdenssamfunnet, sa Stølen.

Les mer om det nye vikingtidsmuseet:

Æren for oppstartsbevilgningen, som er begynnelsen på et eget viktingtidsmuseum, gir Stølen til forsknings- og utdanningsminister Iselin Nybø, og hardtarbeidende kollegaer ved Kulturhistorisk museum.

– Tusen takk til Regjeringen og til vår hardt kjempende statsråd. Tusen takk til Håkon Glørstad og hans og våre folk - tusen takk til alle gode kollegaer som har bidratt. Dette er en sann merkedag.

Vinnerne av årets UiO-priser. Fra høyre: Ørjan Grøttem Martinsen, Steinar Holden, Malcolm Langford, Karin Kukkonen og Sigrid Blömeke. Foto: Ola Sæther

Les mer om prisvinnerne: Ørjan Grøttem Martinsen, Steinar Holden, Malcolm Langford, Karin Kukkonen og Sigrid Blömeke

Prat mellom to nobelprisvinnere 

Etter de faste innslagene med utdeling av UiOs priser, og Kongens gullmedaljer, ledet viserektor Per Morten Sandset en samtale med nobelprisvinnerne professor May-Britt Moser og professor Christiane Nüsslein-Volhard om hva som skal til for å skape et fantastisk forskningsmiljø.

Moser påpekte hvor viktig det var med mangfold. 

May-Britt Moser kom med gode råd til kolleger på UiO. Foto: Ola Sæther

– Vi må ha ulike mennesker med forskjellige  kulturer, hjemland og fagfelt, for å få ulike perspektiver og utfordre hverandre, sa hun.

Diskusjonen gikk også inn på hvordan man skal klare å finne forskere med lidenskapen til å jobbe med de ambisjonene for forskningen som de to nobelprisvinnerne har for sitt arbeid. 

Nüsslein-Volhard innrømmet at slett ikke er en enkel oppgave. Moser mente at det var viktig og finne ut om potensielle kolleger søkte seg til forskningsgruppa fordi de søkte anerkjennelse, eller for interessen for vitenskapen.

– Det er så hardt arbeid, at de må vite at det er her de ønsker å være, understreket hun.

 

Av Margrethe Gustavsen
Publisert 3. sep. 2019 00:21 - Sist endra 5. sep. 2019 17:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere