Litteraturtreet på Universitetsbiblioteket

Biblioteket i Georg Sverdrups hus har fått et nytt blikkfang, et juletre dekorert med glitter, lys og 350 litterære postkort.

UNIVERSITETETS MEST KREATIVE JULETRE: Randi Cathinka Neverdal er designeren bak litteraturtreet i inngangspartiet til biblioteket i Georg Sverdrups hus.

Foto: Ola Sæther

– Juletreet er en gave fra alle de ansatte på HumSam-biblioteket til alle som bruker biblioteket, sier designeren bak verket, Randi Cathinka Neverdal.

Til daglig er hun bibliotekets fagreferent i engelsk, og treet har hun laget av 40 meter plastrør, 450 meter flaggline, 450 meter glitter og 500 strips.

– Jeg lå våken noen kvelder og funderte før jeg fant ut hvordan jeg skulle løse dette, røper hun, og forteller at treet er laget slik at det kan demonteres og brukes om igjen.

INTERAKTIV PYNT: Alle er velkomne til å skrive på baksiden av et av de litterære postkortene

Mange språk

Treet er dekorert med postkort. Halvparten har bilder av forfattere, mens den andre halvparten har bilder av bokomslag.

På baksiden av kortene har bibliotekets rundt hundre ansatte og mange av bibliotekets besøkende skrevet julehilsener, forfattersitater, små visdomsord og beskjeder av ulikt slag og på ulike språk.

– Her er det fritt fram for alle, understreker Neverdal, som vil bytte ut kort etter hvert, slik at alle som ønsker det, skal få mulighet til å meddele noe på et postkort.

Gjør folk glade

INTERESSANT: Pedagogikkstudenten Mofortiah Eric er en av mange forbipasserende som stopper opp for å beundre litteraturtreet.

Det er mange forbipasserende som stopper opp for å se nærmere på treet.

– Det er fint, syns pedagogikkstudent Mofortiah Eric fra Kamerun. Han tiltrekkes av tekstene på bokomslagene, men oppdager snart at kortene også har tekster på baksiden.

Noen julehilsen på sitt eget morsmål Muock forventer han ikke å finne, ettersom dette ikke har et ferdig utviklet skriftspråk. Men Randi Cathinka Neverdal kan fortelle at et av kortene har en julehilsen på språket Camfranglais, et nytt pidginspråk fra Kamerun.

Morfortiah Erik er ikke alene om å sette pris på treet.

– Mange opplever treet som en personlig hilsen, og de kommer og takker oss. Juletreet vårt gjør folk glade, konstaterer Neverdal.

 

 

 

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 1. des. 2015 09:42 - Sist endra 1. des. 2015 09:48
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere