Regjeringen vil ha tilsatt rektor

Regjeringen mener ekstern styreleder og ansatt rektor bør være hovedmodellen. – Skuffende, uttaler rektor ved Universitetet i Oslo Ole Petter Ottersen.

HOVEDMODELL: – Regjeringen ønsker at tilsatt rektor og ekstern styreleder skal være hovedmodellen, opplyste kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på pressekonferansen 25. mars.

Foto: Ola Sæther

Kunnskapsdepartementet presenterte onsdag 25. mars hovedpunktene i Stortingsmeldingen «Konsentrasjon for kvalitet. Strukturreform i universitets- og høgskolesektoren» i en pressemelding og på en pressekonferanse.

Blant temaene i den nye stortingsmeldingen er valg av ledermodell for institusjonene i sektoren.

"Regjeringen mener at ekstern styreleder og ansatt rektor best legger til rette for rekruttering av den best kvalifiserte ledelsen og vil gå inn for at dette bør være hovedmodellen", blir det opplyst i pressemeldingen fra kunnskapsdepartementet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen omtalte også den foretrukne ledermodellen på sin pressekonferanse, men i mindre kategoriske ordelag. Institusjoner som insisterer på dette, skal fortsatt kunne ha valgt rektor, ifølge kunnskapsministeren.

Utslag av ideologi

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo stusser imidlertid over formuleringen i pressemeldingen.

– Jeg er skuffet over tydeligheten i beskrivelsen av regjeringens foretrukne modell, kommenterer han.

– Personlig mener jeg at et universitet selv bør få velge ledermodell, og det er ingen evidens for at et universitet med ansatt rektor fungerer bedre enn et universitet med tilsatt rektor, legger han til.

Ottersen beskriver setningen i pressemeldingen som et utslag av ideologi.

– Vi trenger ikke en omkamp om dette nå, sier han.

 

 

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 26. mars 2015 05:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere