Museumsdirektør vurderer innstikk i Apollon

Lederen i mainummeret av Apollon fikk direktøren på Naturhistorisk museum til å se rødt. Nå vurderer museet å plassere et innstikk i seks tusen eksemplarer som skal deles ut på museet.

KAN FÅ INNSTIKK: 200-årsjubileet til Naturhistorisk museum er hovedtemaet i siste utgave av Apollon. Museumsdirektør Arne Bjørlykke er sterkt kritisk til redaktørens leder.

Foto: Ola Sæther

Naturhistorisk museum er hovedtemaet i maiutgaven av forskningsmagasinet Apollon. Både museumsdirektør Arne Bjørlykke og en rekke av museets forskere blir intervjuet. Her kan du også lese om etableringen av Botanisk hage i 1814 og om museets planer for Brøggers hus, kjent som geologisk museum. Planene for geologisk museum beskriver Apollon i artiklene «Brøggers hus – fylles av liv» og «– Brøggers arv er truet».

Uredelig

Det er ikke artiklene om disse planene, men redaktør Trine Nickelsens lederkommentar som har fått museumsdirektør Arne Bjørlykke til å reagere.

I sin lederkommentar kritiserer Apollon-redaktøren beslutningen om å ta deler av det originale interiøret ut av bygningen. «Rehabiliteringen som nå er i gang, innebærer kanskje det største tapet av bygningsarv på universitetet noensinne. Hvorfor har en så viktig sak ikke blitt løftet ut i offentligheten – på universitetet og utenfor – slik at argumentene kunne kommet åpent fram og blitt diskutert?» spør Nickelsen blant annet.

I sitt tilsvar karakteriserer Bjørlykke påstandene i lederkommentaren som feilaktige. «Trine Nickelsen sier hun sitter igjen med flere ubesvarte spørsmål. Det kan så være, men grunnen til at de er ubesvarte er at hun ikke har stilt dem til oss. Så enkelt er det, men leseren gis et inntrykk av at Apollon faktisk har stilt spørsmålene uten å få svar. Det er en uredelig framstilling», skriver Bjørlykke i et leserbrev i Uniforum.

Vurderer innstikk

Naturhistorisk museum har tidligere takket ja til seks tusen utgaver av Apollons mainummer. Disse skal etter planen deles ut i forbindelse med markeringen av 200-årsjubileet til Botanisk hage.

Museumsdirektøren ønsker fortsatt å dele ut magasinene til publikum, men forteller at museet vurderer å plassere et innstikk i magasinet.

­– Det er mange gode artikler om virksomheten på museet i Apollon, men vi ønsker ikke å la redaktørenes feilaktige påstander stå ubesvarte, forklarer Bjørlykke.

Spørsmålet er avgjort

På spørsmål om det ikke vil bli ressurskrevende å trykke opp og legge inn et innstikk hvert eneste av de 6000 eksemplarene, svarer Bjørlykke:

– Den responsen vi har fått, viser at de fleste har forstått at spørsmålet om montrene i Brøggers hus er avgjort for lengst, så det er ikke sikkert det er nødvendig med noen stikker. Vi kommer uansett til å dele ut Apollon på 200 årsjubileet den 1. juni, med eller uten innstikk, og jeg håper Oslos befolkning vil sette pris på de gode historiene.

Håper på mer debatt

– Vi har gitt disse magasinene til museet i anledning 200-årsjubileet. Dersom museet ønsker å kommentere lederen i et innstikk i bladet, vil vi ikke legge oss opp i dette, kommenterer Apollon-redaktør Trine Nickelsen.

– Er du enig med Bjørlykke i at de de fleste har forstått at spørsmålet om montrene i Brøggers hus er avgjort for lengst?

– Det er vanskelig å vite hva de fleste har forstått eller ikke, all den tid saken har vært så lite åpent diskutert, svarer Nickelsen.

Hun tror ikke siste ord er sagt i saken.

– Tilbakemeldingene vi har fått, tyder på at mange er kritiske til planene for Brøggers hus.

 

 

Emneord: Naturhistorisk museum, Universitetspolitikk Av Grethe Tidemann
Publisert 20. mai 2014 14:44 - Sist endret 22. mai 2014 10:04

Professor og senterleder Trond H. Torsvik (Senter for Jordens Historie og Dynamikk, Universitet i Oslo)

Store deler av Apollon (2/2014) var viet Naturhistorisk Museum ved Universitet i Oslo og dette festmagasinet var i utgangspunktet god reklame for museets 200 års jubileum. Reklameeffekten ble imidlertid totalt ruinert av ansvarlig redaktør Trine Nickelsen som brukte sin lederartikkel til å angripe museets planer for «Brøggers hus». Jeg finner dette særdeles uansvarlig av ansvarlig redaktør da denne debatten ikke hører hjemme i denne utgaven av Apollon, reklameeffekten er nå totalt spolert og var jeg direktør ved Naturhistorisk Museum ville jeg ikke dele ut dette magasinet til de besøkende.

Trond Helge Torsvik - 21. mai 2014 11:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere