Flere iranske forskere nektes opphold

Doktorgradskandidater og en masterstudent ved minst to universiteter har omtrent samtidig mottatt avslag om forlenget oppholdstillatelse for å forske og studere materialer og offshoreteknologi.

NEKTES OPPHOLD: En forsker i offshoreteknologi er en av flere iranske forskere som nektes opphold i Norge.

Foto: Øyvind Hagen/StatoilHydro

Tre phd-er ved NTNU har fått avslag på oppholdstillatelse. De var vel seks måneder inn i stipendiatperioden.

Materialer og offshore
Phd-kandidatene forsker innenfor materialteknologi. Én av stipendiatene ser på rensing av aluminium i produksjonsfasen, de to andre på reduksjon av CO2-utslipp i produksjonen av aluminium og ferromangan.

De er seks måneder inn i stipendiatperioden og hadde allerede rukket å produsere forskningsresultater, ifølge NTNU-rektor Gunnar Bovims blogg.

Bovim protesterer mot den lange saksbehandlingstiden hos UDI.

Ved Universitetet i Stavanger fikk en masterstudent innenfor offshoreteknologi avslag på søknad om forlenget opphold i landet. Han hadde tidligere tatt språkstudier, i følge UiS, og fikk i fjor opptak på masterprogrammet i marine operasjoner. Ca. ett år inn i masterstudiet, i forrige uke, mottok han avslaget fra UDI, melder På Høyden.

Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiS ble for "to-tre uker" siden informert om at en av deres phd-er hadde fått til et tilsvarende avslag fra UDI.

Ulovlig kunnskapsoverføring
Avslaget har bakgrunn i det såkalte spionfilteret.

– Det ligger i den gaten, sier universitetsdirektørør Tor Hemmingen ved UiS.

I lov om eksportkontroll regulerer hva som regnes som ulovlig kunnskapsoverføring til land som Iran og Nord-Korea. Listen over fagområder er relativ omfattende, og inkluderer kjerneteknologi for anvendelse i olje- og gassutvinning.

Søkningen fra iranske statsborgere til høyere studier, har økt kraftig de senere årene, og iranere er en av de største gruppene av utenlandske studenter, særlig innenfor naturfag og teknologi på høyere nivå.

Protestside på Facebook
Iranerne i Norge er meget oppmerksom på det som skjer, og har nylig opprettet en Facebook-side som protesterer mot hva de oppfatter som en akademisk boikott av iranere i Norge. Siden har over 600 «likes».

Likeledes har petisjonen deres på nettet nådd ca 450 underskrifter per skrivende stund.

Så langt På Høyden har brakt på det rene, har ikke iranske forskere ved UiB fått tilsvarende avslag på oppholdstillatelse i denne runden.

UDI melder til På Høyden at det vil ta tid å svare på hvor mange utenlandske studenter og forskere som har fått avslag de siste ukene.

Emneord: Forskning, Iran, Arbeidsforhold Av Tor H. Monsen i På Høyden
Publisert 22. mai 2014 13:54 - Sist endret 22. mai 2014 14:06
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere