Mistet motivasjonen til å sitte i hovedstyret

– Støyen rundt UiO-lokallagets håndtering av ledervalget gjorde det lite attraktivt å stille til valg som styremedlem, medgir Inga Bostad. Lokallagsleder Eivind Balsvik vil ikke uttale seg om bråket i Forskerforbundets største lokallag.

INGEN SKJULT GRUNN: – Nå har jeg sittet i ledelsen i to perioder. Først som viserektor og deretter som prorektor. Så jeg ser det ikke som naturlig å stille til valg i nok en runde, sier Inga Bostad. Det er altså ikke på grunn av utsiktene til en ny prorektorperiode at hun trakk seg som kandidat til Forskerforbundets hovedstyre.

Foto: Ola Sæther

– Jeg var i utgangspunktet veldig motivert for styrevervet, og det var både hyggelig og inspirerende å bli innstilt av valgkomiteen, sier prorektor og førsteamanuensis i filosofi Inga Bostad.

Men like før Forskerforbundet skulle velge ny leder og nytt hovedstyre 17. oktober, ble det kjent at hun hadde trukket sitt kandidatur.

Det samme gjorde overbibliotekar Live Rasmussen, den andre fra UiO som var innstilt til styreplass. Resultatet ble at landets største universitet ikke er representert i fagforeningens nye styre.

– Mistet motivasjonen

Bostad beskriver beslutningen om å trekke seg som basert på en helhetsvurdering.

– Forskerforbundets nye styre tiltrer i januar 2013. Da er det fremdeles et halvt år igjen av min periode som prorektor. Det var hele tiden meningen at jeg skulle ha permisjon fra styrearbeidet dette halve året, men i ettertid har jeg innsett at dette ville være vanskelig gjennomførbart. I tillegg viste det seg at forventet arbeidsmengde i styret var noe større enn jeg først trodde, sier hun til Uniforum.

Ytterligere en grunn gjorde også sitt for at Bostad mistet motivasjonen for å sitte i Forskerforbundets hovedstyre:

– Støyen rundt UiO-lokallagets håndtering av ledervalget gjorde det lite attraktivt å stille, innrømmer hun.

– Men burde situasjonen i lokallaget ha noe å si for deltakelsen din på nasjonalt nivå?

– Jeg mistet motivasjonen.

Forskning på heltid

– Disse tre tingene til sammen førte altså til at jeg trakk meg, oppsummerer Bostad, som beklager belastningen beslutningen har påført Forskerforbundet lokalt.

– Det handler altså ikke om at du ser for deg en ny periode som prorektor?

– Nei, nå har jeg sittet i ledelsen i to perioder. Først som viserektor og deretter som prorektor. Så jeg ser det ikke som naturlig å stille til valg i nok en runde.

Det første halvåret etter at prorektorperioden er gått ut, blir det forskning på heltid:

– Jeg har mange faglige prosjekter jeg gleder meg til å gå i gang med, forteller filosofen.

Støy i lokallaget

Mens Bostad oppgir situasjonen i lokallaget som bare én av flere grunner til at hun trakk sitt kandidatur til hovedstyret, har overbibliotekar Live Rasmussen tidligere oppgitt dette som eneste grunn.

– Prosessen i lokallaget rundt Kristians kandidatur og det som endte med lokallagets støtte til Petter Aaslestad har derimot vært forstemmende og er grunnen til at jeg trekker meg, skrev hun i et brev til lokallaget og valgkomiteen, sitert på Forskerforum.no.

Til tross for at Kristian Mollestad, fagforeningens hovedtillitsvalgte ved UiO, hadde lansert seg som lederkandidat, vedtok lokallaget å gå inn for å støtte NTNU-professor Petter Aaslestad. Dette ble blant annet begrunnet med at de ikke ønsket å gå i mot valgkomiteen, som altså hadde innstilt Aaslestad. I etterkant av UiO-lagets beslutning, trakk Mollestad seg fra lederkampen.

På representantskapsmøtet 17. oktober ble Petter Aaslestad som eneste kandidat, valgt til fagforeningens nye leder. Ifølge Forskerforum var 18 prosent av stemmene blanke.

Leit med den negative oppmerksomheten

Eivind Balsvik, lederen for Forskerforbundets lokallag ved UiO har gjort det klart overfor Uniforum at han ikke ønsker å uttale seg verken om valget eller konflikten i lokallaget til mediene.

Et av lokallagets tidligere styremedlemmer, filosofiprofessor Andreas Føllesdal, følger situasjonen med oppmerksomhet.

– Jeg ser med sorg at det er en konflikt i lokallaget. Og det er veldig leit med den negative oppmerksomheten som har vært rettet mot Bostad, Rasmussen og Mollestad, sier Føllesdal, som kjenner alle de tre godt.

Selv går han god både for de tre og for Eivind Balsvik.

Ingen grunn til krisemaksimering

Professoren understreker at han ikke kjenner til konflikten inngående, men etter hva han kan se, er ikke situasjonen prekær:

– Det er ingen grunn til krisemaksimering, slår han fast.

– Ser du det som et problem at UiO ikke er representert i Forskerforbundets nye hovedstyre?

– Det er et åpent spørsmål om utfordringene vi forskere ved UiO står overfor, er så spesielle at vi trenger egne representanter i styret. Selv tviler jeg ikke på at det nye hovedstyret vil gjøre gode prioriteringer. Jeg har full tillit til at mine interesser som forsker blir ivaretatt både av Forskerforbundet lokalt og nasjonalt.

 


 

Emneord: Forskningspolitikk, Arbeidsforhold Av Helene Lindqvist
Publisert 24. okt. 2012 20:09 - Sist endret 24. okt. 2012 20:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere