Kronprins Haakon - på plass i auditorium 1

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 12 1999
Landets framtidige monark har hatt sine første forelesninger ved Universitetet i Oslo. Republikaneren Trond Nordby er kronprinsens lærer.

Av Trine Nickelsen (tekst) og Martin Toft (foto)

bilde av Kronprins Haakon, Prof. Nordby og Prof. Heidar
ENGASJERT: Kronprins Haakon i engasjert samtale med professor Trond Nordby (t.v) og bestyrer ved Institutt for statsvitenskap, professor Knut Heidar.

- Kjære studenter. Når jeg ser ut over forsamlingen, slår det meg hvor mange det er som tar seg tid til "unyttigheter". Denne forelesningsrekka er nemlig ikke obligatorisk. Her får dere ikke deler av pensum servert ferdig drøvtygd. Det som blir sagt om storting, regjering, konge og forvaltning vil bli mer inngående enn det som forventes på grunnfagsnivå. De som vil ha mest nytte av disse forelesningene, er kommende stortingsrepresentanter, statsråder, konger - eventuelt - presidenter … Hjertelig velkommen, alle sammen!

Vant til store forelesninger

300 studenter hadde funnet veien til auditorium 1 i Eilert Sundts hus onsdag i forrige uke, da professor Trond Nordby i muntre ordelag innledet sin forelesningsrekke "Det norske politiske system fra 1814 til i dag". Blant de mange unge, statsvitenskapelig interesserte, var også kronprins Haakon. Før han gikk inn til sin første forelesning, ble han ønsket velkommen av rektor Kaare R. Norum. - Jeg ser fram til å følge forelesningene, sa en smilende kronprins til Trond Nordby, som på sin side lovet å skjerpe seg ekstra denne høsten. På spørsmål om han synes det blir en overgang fra å delta i smågruppeundervisning, som er vanligere på amerikanske universiteter, til store forelesninger ved UiO, svarte kronprinsen. - Jeg er vant til kjempeforelesninger fra Berkely, med 500 studenter på det meste.

Ingen flere republikanere

- Kronprins Haakon er uformell og spøkefull og har en lett slentrende tone. Han hadde på forhånd gitt uttrykk for å ville behandles som vanlig student, forteller Nordby.

I første time formidlet professoren til den kongelige og de øvrige studentene hva som kjennetegner statsvitenskapen som fag sammenliknet med statsrett og historie. I andre time fikk studentene en kort gjennomgang av de ulike temaene som vil bli tatt opp utover høsten. - Det er mulig vi tar en ekstra forelesning om monarkens konstitusjonelle stilling fra 1814 til i dag, for eksempel om statsrådsansvaret, om studentene er interessert. Ellers er dette et tema vi vil berøre mange ganger i løpet av høsten.

- Kronprins Haakon synes å være en begavet og seriøs ung mann. I dag er ti prosent av den norske befolkningen republikanere. Jeg er redd det ikke blir flere av oss etter hvert som kronprins Haakon trer fram, medgir Nordby.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 12 1999

Publisert 6. sep. 1999 16:12 - Sist endra 1. sep. 2014 13:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere