Pressebiter

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 8 1999


Eit ord i tida

Downsizing er eit ord i tida. Ein downsizar både her og der. Somme stader i stort, andre stader i smått. Kjell Almskog downsizar til dømes Kværner ganske markert. Han skal kvitta seg med 25 000 arbeidstakarar. Diderik Schnitler downsizar Saga. Men Almskog og Schnitler er langt frå dei einaste bedriftsleiarane som kuttar i personalet for tida.

Spørsmålet stadig fleire stiller seg, er om og når downsizinga og oppseiingane rammar norske universitet, høgskuler og forskingsinstitutt.

Leiar i Forskerforum 5/99

En slags cand.max.

- Hvis jeg skulle tatt hovedfag måtte det blitt russisk. Hva blir jeg da? tenkte jeg. Ingenting. Og jeg kunne jo ikke bruke to år på å bli ingenting. Jeg hadde venner med polsk hovedfag, og de jobbet som konsulenter i Lånekassen. Det skulle ikke jeg. En stund vurderte jeg faktisk å begynne på medisin igjen. Men så fant jeg ut at jeg kunne skrive, så jeg begynte på Journalistskolen. Så egentlig er jeg en slags cand.max., jeg.

TV-kjendis Marit Christensen til Universitas 14/99

Til åtak på sprøytet

- Ein journalist frå Adresseavisen var i Kyoto under miljøkonferansen der. I fire artiklar over tre dagar skreiv han om ozonlaget, medan det eigentleg var tale om drivhuseffekten, fortel Ystenes. (…)

- Det kan virke som om det er lov til å dumme seg ut offentleg på slike felt, medan ein vert sett på som ein sjarlatan dersom ein ikkje kan sin Ibsen eller Shakespeare.

Martin Ystenes, professor i uorganisk kjemi ved NTNU i Trondheim til Forskerforum 5/99

Media blotter seg

Mitt generelle inntrykk er at antiakademiske og antiintellektuelle holdninger i mediene er i ferd med å bli svekket. Universitetsutdannelse er ikke lenger et opplagt minus ved ansettelser. Mange medieforskere kjenner bransjen fra innsiden, som forhenværende journalister og som deltakende observatører. Men det finnes åpenbart livskraftige lommer av dum motstand mot disse kjedelige forskerne - og særlig mot de av dem som nettopp prøver å begripe hva som foregår i mediene. Den eneste medieforskeren som var invitert til Media 2000, var så vidt jeg vet Sigurd Allern. Men han har jo vært redaktør av Klassekampen i ørten år og forsker ved pressens eget IJ, ikke et universitet.

Professor Jostein Gripsrud, Institutt for medievitenskap i Bergen og leder for Allmennkringkastingsrådet til Dagens Næringsliv 8. mai 1999


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 8 1999

Publisert 26. mai 1999 12:22 - Sist endra 1. sep. 2014 13:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere