Tøff type tryller i tre

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 7 1999


Med dyktighet, presisjon og en engels tålmodighet gjenskaper Bjarte Aarseth vikingenes kunstverk i tre.

Av Trine Nickelsen (tekst) og Hanne Buxrud (foto)

KUNSTVERK I TRE: - Vikingtidens treskjærere var ekstremt dyktige, både teknisk og kunstnerisk, mener Bjarte Aarseth. Dette dyrehodet fra Osebergfunnet er blant gjenstandene han har skåret ut. Trolig bar vikingene det med seg under opptog for å beskytte seg mot onde ånder.

I elleve århundrer lå en hemmelighet fra vikingenes tid gjemt i blåleire på Oseberg gård i Vestfold. Da arkeologer for nesten hundre år siden begynte å grave, avslørte de en helt unik samling tresaker. I Vikingskipshuset på Bygdøy gjenskaper billedskjærer Bjarte Aarseth vikingenes praktfulle treskjærerkunst.

FRA VERKSTEDET: Bjarte Aarseth bringer sin kompetanse i treskjæring videre til sin lærling, Boni.


Kopier til utstillinger

Bjarte Aarseth er blant landets aller dyktigste treskjærere. - Jeg lager nøyaktige kopier av tregjenstander fra Osebergfunnet. Originalene som står utstilt i Vikingskipshuset er svært skjøre. Mange ønsker å ha gjenstander til utstillinger og undervisning. Da er det kopiene de får låne, forteller han.


Skapende arbeid

Bjarte Aarseth vokste opp i Vevring, ei lita bygd nær Florø i Sogn og Fjordane. - Flere i slekta er arkitekter og tegnere. Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ville jobbe med hendene. Aarseth er utdannet billedskjærer. - Den grunnleggende ferdigheten i dette yrket er tegning og linjeføring, understreker han.

Aarseth har hatt sin arbeidsplass i Vikingskipshuset siden tidlig på 1980- tallet. Han er den fjerde i rekken som arbeider med å gjenskape vikingkunst i tre. - Om jeg skulle kopiere alle tregjenstandene fra det rike Osebergfunnet, ville jeg være i jobb i hundre år framover, sier han.

OSEBERGVOGNA: Kopi av vikingtidas eneste bevarte vogn på plenen foran Vikingskipshuset på Bygdøy.

Kjøretøy

På kjøretøyet skal storfolk kjennes, heter det. Tre år brukte jeg på å skjære ut Osebergvogna, forteller Aarseth. Dette er den eneste bevarte vogna fra vikingtid. Utsiden av vognkarmen er dekorert med figurscener hvor motivene er hentet fra sagn. - Nå arbeider jeg med en praktslede fra Osebergfunnet. Denne sleden har de rikeste utskjæringene og er besatt med nagler i gull og sølv. Å skjære ut denne sleden, anses som den største utfordringen. Slededraget tok det ett år å skjære ut, betror han oss. Dette er dekket av fantastisk dyreornamentikk og geometriske mønstre.

Jeg jobber med ulike treslag, lønn, eik, ask og bøk. Slededraget er i lønn som er et knallhardt treverk. Det kan best sammenliknes med bein. At jeg har motstand i arbeidet mitt, kan jeg love deg!


Sykkelglede

Bjarte Aarseth er ivrig syklist, oppmann i sykkelgruppa i Bedriftsidrettslaget og primus motor i den pågående sykkelaksjonen. - Gjennom ”Sykle til jobben”- aksjonen er vi med på å skape god aktivitet og samtidig legge grunnlaget for en betydelig helsegevinst. Spennende og morsomt blir det óg - om vi lykkes. Jeg brenner for et godt arbeidsmiljø. Arbeidsglede er et stikkord som er veldig viktig her, synes jeg. For oss som tilhører et lite miljø her ute på Bygdøy, er det viktig å bli minnet om at vi faktisk er del i en større sammenheng, nemlig i et stort universitetsmiljø. Derfor er det flott å være med i sykkelgruppa.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 7 1999

Publisert 12. mai 1999 10:32 - Sist endra 1. sep. 2014 13:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere