Borten Moe ble utfordret om UiO-lekkasje

Forfulgte UiO-forskeres personopplysninger lå åpent på nettet i mer enn ett år. – Potensielt svært alvorlig, mener stortingsrepresentant. 

ANSVAR: Venstres Alfred Bjørlo mener Kunnskapsdepartementet snarest må skaffe seg oversikt over sikkerhetssituasjonen til utsatte akademikere i Norge. Sp-statsråd Ola Borten Moe (bildet) mener det er institusjonenes ansvar. 

Foto: Ola Gamst Sæther

Blant annet adresser og familieinformasjon om 98 utenlandske gjesteforskere lå åpent tilgjengelig på nett i fjorten måneder, fram til august i år. Det avslørte Uniforum i september. Fem av disse forskerne var kommet til UiO gjennom Scholars at Risk (Sar). Disse forskerne er truet i hjemlandet sitt. 

Nå har saken vakt reaksjoner på politisk plan. 

Les også: UiO la sensitive personopplysninger om forfulgte forskere åpent på nett

Hva vil regjeringa gjøre?

I midten av oktober sendte Venstres stortingsrepresentant Alfred Bjørlo skriftlig spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe om situasjonen. 

– Hva vil regjeringa gjøre for å sikre forskere som er i Norge under ordningen Scholars at Risk, og som er i reell fare for å bli utsatt for trusler om vold, tortur, fengsling eller forfølgelse i sitt hjemland, kan være trygge på at deres personvern blir ivaretatt og at sensitive personopplysninger ikke kommer på avveie mens de oppholder seg i Norge, spurte Bjørlo. 

Han mener det er «potensielt svært alvorlig» at opplysninger om forskerne kan komme på avveie. 

Flere andre norske utdanningsinstitusjoner deltar i Sar-programmet og vil også håndtere sensitive personopplysninger, påpeker Bjørlo. 

Ber om oversikt over rutiner

Det var UiO selv som oppdaget feilen og deretter varslet Datatilsynet. Tilsynet opplyste til Uniforum at saken var avsluttet fordi det opplevde at universitetet hadde fulgt opp saken på en god måte. 

– Så langt jeg er kjent med (har ikke Datatilsynet, journ. anm.) tatt initiativ til å undersøke om det foreligger tilsvarende eller andre trusler mot tryggheten til sensitive personopplysninger for personer som er i Norge under Sar-ordningen ved andre norske utdanningsinstitusjoner, skriver Bjørlo. 

Han anmoder Kunnskapsdepartementet (KD) til snarest å få oversikt over hvilke rutiner som er etablert for å sikre personvernet til Sar-forskere i Norge. Han mener KD også bør forsikre seg om at det ikke foreligger flere sikkerhetsbrister ved institusjonene som er del av ordningen. 

– Dette er viktig for personene det gjelder, for legitimiteten til Sar-programmet og for at Norge skal være et land flere forfulgte akademikere kan oppleve som trygt å søke tilflukt til i framtiden, sier Bjørlo. 

– Institusjonens ansvar

En rekke norske utdanningsinstitusjoner har eller har hatt Sar-akademikere. Deltakelse og finansiering ligger til hver enkelt institusjon, skriver Borten Moe i sitt svar til Bjørlo. KD støttet Sar-arbeidet i Norge med 1,3 millioner i perioden 2019-2020. 

– Det er videre slik at den enkelte institusjon har ansvaret for en trygg og god gjennomføring av oppholdet til utsatte akademikere. Institusjonene har ansvaret for å ivareta personvernet til alle sine tilsatte, skriver statsråden, som fortsetter: 

– Det ligger i navnet Scholars at Risk at dette er særlig viktig for denne utsatte gruppa. Regelverket er tydelig, og det som skjedde ved Universitetet i Oslo er et uheldig tilfelle av svikt i rutinene, skriver Borten Moe, som påpeker at UiO meldte fra til Datatilsynet da feilen ble oppdaget, slik det har plikt til. 

Forutsetter at anbefalinger følges

Statsråden peker på at ansvaret for informasjonssikkerhet og personvern er et viktig tiltaksområde i Strategi for digital omstilling i universitets- og høyskolesektoren, 2021-2025. 

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse lager hvert år en risiko- og tilstandsrapport på dette området. Den siste kom i juni 2022. Der er det også anbefalinger til hvordan arbeidet kan styrkes.

– Departementet forutsetter at institusjonene arbeider aktivt med disse anbefalingene. Arbeidet med informasjonssikkerhet og personvern er viktig, og enda viktigere i dag, i lys av det endrede trusselbildet i verden, skriver Borten Moe. 

Han forteller videre at KD følger dette arbeidet nøye.

• Les mer om forfulgte forskere i Uniforum: 

Ukrainsk gjesteforskar under vern på UiO: No kan ho leggja fram banebrytande forsking

 UiO la sensitive personopplysninger om forfulgte forskere åpent på nett

Scholars at Risk: 332 åtak på akademia i verda på eitt år

Dødsdømt svensk-iransk akademikar får pris frå Scholars at Risk

Ti år  på oppdrag med å skaffa forfylgde forskarar vern i Noreg

 

Emneord: Datatilsynet, Menneskerettigheter, Akademisk frihet Av Joachim Waade Nessemo
Publisert 7. nov. 2022 04:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere