UiO legger seg flat etter e-post om tilbakebetaling av lønn

En e-post der UiO ber ansatte om samtykke til trekk i lønn, førte til en storm av henvendelser til Forskerforbundet. Nå beklager personaldirektør Irene Sandlie.

GLEMTE INFORMASJON PÅ ENGELSK: Flere av de 320 berørte ansatte er ikke-norskspråklige. Henvendelsen om samtykke til lønnstrekk kom imidlertid kun på norsk, bekrefter personaldirektør Irene Sandlie. Dette er nå rettet opp.

Foto: Ola Sæther

Det sentrale tariffoppgjøret i 2022 medførte store endringer i lønnssystemet i staten.

På grunn av kompleksiteten i endringene har DFØ lagt opp til en trinnvis innføring av nødvendige endringer, skrev UiO nylig i en informasjonssak på for ansatte-sidene.

Dette har rotet til lønnsutbetalingene på UiO og mange ansatte har fått utbetalt for mye i lønn.

Årsaken til problemene kan delvis tilskrives DFØ. Men det var UiOs egen oppfølging av saken som fikk Forskerforbundet til å skrike ut rett før helgen. Nå legger personaldirektøren seg flat.

– UiO stikker kjepper i hjulene for arbeidet

I det nye tariffsystemet er lønnsrammer og lønnsalternativ avviklet som modell for opprykk etter tjenesteansiennitet, og erstattet av lønnsstiger med opprykk etter stillingsansiennitet. 

Det har vært spekulert i om enkelte grupper kunne komme tapende ut av dette, og behovet for gode overgangsordninger har vært påpekt av flere.

Så langt har endringene i stedet ført til at 320 UiO-ansatte har fått utbetalt for høy lønn. Størrelsene på beløpene varierer, men snittet skal ligge på 3750 kroner får Uniforum opplyst fra UiO. Det høyeste beløpet er 9149 kroner*.

Disse pengene vil UiO ha tilbake. I en e-post personene det gjelder mottok sist uke, bes det om samtykke til at feilen korrigeres på november-lønningen. Dersom samtykke til lønnstrekk ikke blir gitt innen 28. oktober vil UiO sende et tilbakebetalingskrav, står det videre.

Imidlertid vil UiO være fleksible dersom noen ønsker å fordele lønnstrekket over flere måneder, eller utsette trekket til en annen måned, heter det i e-posten.

For Forskerforbundet førte UiOs e-post til en strøm av henvendelser fra fortvilte medlemmer.

– UiO stikker kjepper i hjulene for arbeidet med å sikre gode overgangsordninger, hevdet hovedtillitsvalgt Belinda Eikås Skjøstad overfor Uniforum torsdag.

Sendte kun ut informasjon på norsk

Tillitsvalgt i Forskerforbundet Cecilie Wingerei Lilleheil understreker at fagforeningen ikke er uenig i at feilutbetalingene må korrigeres. Derimot burde UiO drøftet saken med fagforeningene før de kontaktet de ansatte, argumenterer hun.

– Vi visste ingenting før medlemmene våre begynte å ta kontakt. UiOs e-post kom som et sjokk på mange og den hadde kort svarfrist. Noen forsto ikke hvordan de skulle gå fram for å betale tilbake, andre sa at de ikke hadde råd, sier Lilleheil.

Flere av dem som kontaktet Forskerforbundet var for øvrig ikke norskspråklige, framhever hun

Selv om UiO har et antatt høyt antall ansatte som ikke behersker norsk, ble e-posten kun sendt ut på norsk. Dette får Uniforum bekreftet av personaldirektør Irene Sandlie.

BA UiO RYDDE OPP: – Det er problematisk når våre medlemmer lastes for feil i lønnssystemet, sier tillitsvalgt Cecilie W. Lilleheil i Forskerforbundet (foto: Anders Lien/UiO)

– Vi har gitt klar beskjed til arbeidsgiver om at «her må det ryddes opp», sier Lilleheil.

Forskerforbundets erfaring ellers har vært at UiO har gjort sitt beste for å manuelt rette opp i feil med utspring i lønns- og regnskapssystemet fra DFØ, trekker hun fram.

– Skyldes problemene denne gang utelukkende DFØ-systemet, eller ville overgangen til nytt tariffsystem skapt problemer uansett?

– Det vet vi ikke. Men det er problematisk når våre medlemmer lastes for feil i lønnssystemet. Ved UiB og UiT har de løst dette på en annen måte, har vi hørt, sier Lilleheil.

– UiO har nok hatt gode intensjoner

Kort tid etter at Uniforum kontaktet UiO i saken torsdag, ble fagforeningene kalt inn til et møte med arbeidsgiver.

I møtet fikk de mye av den informasjonen de mener de skulle hatt på et langt tidligere tidspunkt.

– Nå vet vi hvor mange ansatte det gjelder, hvilke beløp det er snakk om og mer om hvordan UiO har foretatt beregningene, sier Lilleheil til Uniforum i etterkant av møtet.

– Dette har trolig gått veldig fort. UiO har nok hatt gode intensjoner, men så har det kommet uheldig ut. De som har jobbet med dette er i en krevende situasjon, men vi mener prosessen ville vært bedre om den hadde gått roligere for seg og dersom vi var blitt koblet på tidligere.

Personaldirektøren: – Beklagelig situasjon

Fredag ettermiddag sendte UiO ut en ny og oppklarende e-post til de berørte ansatte. Denne gangen tilrettelagt også for ikke-norskspråklige, opplyser personaldirektør Irene Sandlie til Uniforum.

– Det er riktig at første e-post var på norsk. Den andre e-posten som ble sendt på fredag ettermiddag var på engelsk, og nettsiden fikk engelsk oversettelse på fredag, skriver personaldirektøren via pressekontakten.

I en e-postkommentar til Uniforum beskriver hun hele situasjonen som beklagelig:

– Etter meget god dialog med de ansattes organisasjoner om hvordan vi håndterer denne beklagelige situasjonen som har oppstått, har arbeidsgiver sendt ut ny informasjon til de ansatte. Vi har beklaget at vår informasjon kom svært uforberedt på ansatte, på et ubeleilig tidspunkt og at informasjonen i e-posten ikke var godt nok forklart.

Personaldirektøren understreker at UiO er forpliktet til å innhente samtykke før lønnskorrigering blir gjennomført. 

Hun forsikrer videre at korrigeringen av feilutbetalingene på sikt ikke vil slå negativt ut:

– Når det endelige ansiennitetsopprykket er beregnet, resultatet av sentralt og lokalt oppgjør er lagt inn, tentativt i desember, vil denne avregningen ikke slå negativt ut for den enkelte ansatte, skriver Sandlie.

* Oppdatert 3.11. med korrekte beløp: Da Uniforum først publiserte saken, opplyste UiO at høyeste beløp som var krevd tilbake var 7625 kroner og at snittet var 2740 kroner. Dette er feil, vedgår personaldirektør Irene Sandlie på spørsmål fra Uniforum. Hun skriver: «Det stemmer at det er blitt krevd tilbakebetalt et høyere beløp enn først opplyst. Høyeste beløp er 9.149 kroner, mens gjennomsnittet ligger på 3.750 kroner. Årsaken er at vi først tok ut tall før oktober-lønnen ble utbetalt og deretter i etterkant.»  

 

Av Helene Lindqvist
Publisert 25. okt. 2022 05:40 - Sist endra 3. nov. 2022 13:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere