Matematikk-OL starter i Oslo på søndag

Det blir hard konkurranse når 601 deltagere fra 108 land skal kjempe om medaljene i the International Mathematical Olympiad (IMO 2022), som starter søndag 10. juli.

MINNE FOR LIVET: 601 deltagere fra 108 land kommer til Matematikk-OL på UiO til helgen:  – Det blir et minne for livet for både deltagere og vertskap, sier rektor Svein Stølen. (Arkivfoto)

Foto: Martin Toft

IMO er verdens største og mest prestisjefylte matematikkonkurranse for ungdom, og Universitetet i Oslo er vertskap når den arrangeres for første gang i Norge.

– Universitetet i Oslo er stolte over å kunne ønske verdens aller fremste mattetalenter velkommen til krevende konkurranser og gode opplevelser i sommer-Oslo. Det blir et minne for livet for både deltagere og vertskap, sier rektor Svein Stølen i en melding på UiOs nettsider.

Om IMO:

Den internasjonale matematikkolympiaden (IMO) er en årlig mattekonkurranse for skoleelever i alderen 15-19 år.

Konkurransen er avholdt hvert år siden 1959, med unntak av i 1980.

Det er seks oppgaver, fordelt på to dager. Man kan få maks 7 poeng per oppgave. Det er poengene som avgjør plassering i konkurrransen.

Norge har deltatt hvert år siden 1984 – og stiller i år for første gang som vertsland.

Offisielle hjemmesider for arrangementet: https://www.imo2022.org (Kilde: UiO)

Seks norske håp

Den offisielle åpningen er 10. juli i Oslo konserthus, og det avsluttes i en seremoni i Rådhuset 15. juli. Mandag 11. og tirsdag 12. juli er selve konkurransedagene, der deltagerne skal få bryne seg på til sammen seks oppgaver.

Norges lag består av seks gutter: Noah Hessen Bjerke, Maxim Scherbakov, James Jia og Oliver Ruden fra Oslo, David Eikeland fra Klepp på Jæren og Andreas Notøy fra Sandefjord. Lagleder er Andreas Alberg, nestlagleder Erik Mingjun Ma.

Det norske laget er nå i Danmark og deltar i en uke med intensiv trening sammen med de andre nordiske lagene. Der lærer de om viktige ideer og verktøy for den kommende konkurransen. I tillegg er det en god mulighet for dem til å bli kjent med engasjerte elever fra de andre landene.

– På IMO er det vanligvis de store landene som USA og Kina som dominerer. Norges resultater har hatt en positiv trend i de siste årene, og det hadde vært kult å fortsette dette. Likevel er det viktigste at deltakerne er fornøyde med egen innsats og får en artig og lærerik opplevelse, sier Erik Mingjun Ma.

Ettertraktede talenter

Flere av deltakerne i IMO har fått Fields-medaljen, verdens fremste matematikkpris inntil Abelprisen ble etablert. Den deles ut til matematikere under 40 år. Dette er med andre ord noen av verdens aller største mattetalenter, folk som garantert kommer til å gjøre seg bemerket innen akademia og/eller blir tilbudt krevende stillinger i noen av verdens største selskaper. Det er voldsom etterspørsel etter mennesker med denne kompetansen.

– For UiO, som universitetet til både Niels Henrik Abel og Sophus Lie, er det en stor anerkjennelse å være vertskap for årets konkurranse, den første fysiske på tre år. Matematiske ferdigheter blir enda viktigere i tråd med den teknologiske utviklingen, og jeg skal følge nøye med, avslutter Stølen.

• Les mer om Matematikk-OL i Uniforum:

UiO-rektor ber studentar stilla som vertar under Matematikk-OL

Russland er utestengt fra Matte-OL

Ubestemt om russisk deltakelse i Matematikk-OL: – Fryktelig vanskelig

Til sommeren strømmer noen av verdens største matematikk-talenter til Oslo

– Det var gøy endelig å få gull i Matematikk-OL

UiO vil ha matematikkolympiaden i Noreg

 

Emneord: Matematikk, Realfag, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Publisert 6. juli 2022 12:24 - Sist endra 6. juli 2022 12:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere