Ubestemt om russisk deltakelse i Matematikk-OL: – Fryktelig vanskelig

Arrangøren av matte-OL har ikke avgjort om russiske og hviterussiske ungdommer skal få delta til sommeren. – Vi vil komme til en riktig avgjørelse. 

INTERNASJONALT: Om lag 110 nasjoner deltar i den årlige matte-olympiaden, men det er fremdeles ikke avklart om russisk og hviterussisk ungdom får delta i år. Arkivfoto fra et tidligere år. 

Foto: IMO

– Dette er en fryktelig vanskelig situasjon, som vi gjerne skulle vært foruten, sier kontorsjef Yngvar Reichelt ved Matematisk institutt på UiO som har ansvaret for arrangementet.

Til sommeren arrangeres Den internasjonale matematikkolympiaden (IMO) i Oslo og Norge for første gang. Om lag 600 deltakere fra rundt 110 land deltar vanligvis, men i år kan det bli to deltakerland færre. 

– Vi har ikke konkludert ennå. Det er jo en vanskelig situasjon. Her er det jo ungdommer, sier Reichelt, og peker på debatten rundt Norway Cup og avgjørelsen der. 

Det er elever fra videregående skoler og nedover som deltar i olympiaden. 

– Vi vil gjerne bruke litt tid på å lande på riktig avgjørelse på dette.

Reichelt og UiO er i dialog med Kunnskapsdepartementet for å få råd derfra. 

– De har etterspurt mer info fra oss før de vil mene noe. Vi samler sammen den informasjonen nå. 

Les også: Til sommeren strømmer noen av verdens største matematikk-talenter til OL i Oslo

Kontroversiell utestenging omgjort

– Debatten rundt Norway Cup er kanskje den mest sammenlignbare, sier Reichelt, som beskriver hensynene som nå veies. 

– For det første en helt forferdelig situasjon i Ukraina. Også ligger det i hvor mye og hvilke sanksjoner man skal legge på Russland, spesielt med barn og unge, som vel er utfordringen her. Der er det delte meninger. 

Torsdag morgen ble det bekreftet at Norges Idrettsforbunds styre har bestemt at barn og unge fra Russland og Hviterussland likevel skal få delta på Norway Cup, i strid med vedtaket cup-ledelsen først fattet. Turneringssjef Pål Trælvik forklarer torsdag til NTB at det mye kritiserte valget om utestenging skyldtes formuleringene i Norges Idrettsforbunds vedtak om utestengelse av utøvere fra landene, som ikke beskrev noe unntak for barn og unge.

– Hadde det vært det, ville vi aldri fattet et vedtak som vi gjorde, sier Trælvik til NTB. 

Les også: NSO ber Norge sørge for at studenter fra Ukraina, Russland og Hviterussland får være her

Departementet og OL-styret veier tungt

Rådet fra departementet vil veie tungt for beslutningen som skal tas, sier Reichelt. 

– Vi er også i kontakt med IMO Board, det internasjonalet styret for IMO. De skal ha styremøte neste uke, hvor de vil diskutere saken, sier Reichelt, som understreker at Norge vil kunne ha en selvstendig mening uavhengig av hva andre nasjoner måtte mene. 

Dersom IMO-styret skulle si ja til russisk deltakelse, men departementet og den norske arrangøren sier nei, så er det fremdeles et nasjonalt anliggende hvem Norge slipper inn, påpeker Reichelt. Styrets valg og begrunnelse vil bli med inn i beslutningen som skal tas, men valget tas ikke ennå. Olympiaden avvikles først til sommeren. 

– Dette er ikke noe som skjer umiddelbart, disse står ikke på døren i morgen uansett. Vi vil ta oss den tiden vi trenger og komme til en riktig avgjørelse. 

Les også: Andreas Notøy fra Sandefjord vant Abelkonkurransen

Av Joachim Waade Nessemo
Publisert 10. mars 2022 13:55 - Sist endra 10. mars 2022 13:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere