Russland er utestengt fra Matte-OL

Det internasjonale styret for Matte-OL har utestengt Russland fra Oslo-lekene. Det er ennå uavklart om russerne skal delta under nøytralt flagg. 

OL: Russlands flagg blir ikke å se under matematikk-OL i Oslo i år. Her fra da norske Andreas Alberg tok sølv i 2019. Arkivfoto: IMO

Foto: IMO

Til sommeren arrangeres Den internasjonale matematikkolympiaden (IMO) i Oslo og Norge for første gang. Om lag 600 deltakere fra rundt 110 land deltar vanligvis, men etter invasjonen av Ukraina ble det usikkert om Russland og Hviterussland fikk delta i årets utgave. 

– Vi har ikke konkludert ennå. Det er jo en vanskelig situasjon, sa kontorsjef Yngvar Reichelt ved Matematisk institutt på UiO til Uniforum 10. mars. 

Reichelt har ansvaret for arrangementet, og avventet da tilbakemelding fra Kunnskapsdepartementet og en avgjørelse fra IMO-styret. 

Les også: Ubestemt om russisk deltakelse i Matematikk-OL: – Fryktelig vanskelig

Russland ble suspendert 

Den 25. mars bestemte IMO-styret seg for å suspendere russiske Nazar Agakhanov som styremedlem. Deretter frøs styret Russlands medlemskap i IMO, med forbehold om at medlemskapet kan gjenopprettes i fall en fredsavtale mellom Ukraina og Russland finner sted. 75 prosent av stemmene var for avgjørelsen, og dermed kan Russland ikke stille med lag. 

– Det var klart flertall for dette. Jeg synes det er greit at det er stor enighet om vedtaket der. Det er forholdsvis lett å forholde seg til, sier Reichelt. 

Det er elever fra videregående skoler og nedover som deltar i olympiaden, og det er fremdeles mulig at russerne kan delta under nøytralt flagg: IMO-styret stemte også for at vertsnasjonen kan invitere seks studenter fra Russland til å delta digitalt i olympiaden, som privatpersoner, og ikke som lag. Det er dette vedtaket Reichelt nå må ta stilling til. 
– Og eventuelt om vi skal ha noen tilleggsbestemmelser for disse personene. Vi må forholde oss til IMO-vedtaket, så kan vi legge på de tingene departementet måtte mene er fornuftig. 

Reichelt pratet med KD senest forrige uke, men departementet har ennå ikke kommet fram til noen beslutning, forteller han. 
– Jeg håper og tror de kommer med en avgjørelse snart, sier Reichelt, som understreker at han vil forholde seg lojalt til departementets beslutning. 

Hviterussland ble ikke sanksjonert

Digital deltakelse er noe IMO har fått mye erfaring med, da begge de to siste olympiadene ble avviklet digitalt. 
– Vi har erfaring med hvordan dette kan løses på en god måte. 

På spørsmål om han synes IMO-styret kom fram til et godt kompromiss, påpeker Reichelt at det sitter en ukrainer i styret som kom fram til at russiske ungdommer kunne delta under nøytralt flagg. 
– Dette er et vedtak som ukraineren også var med på å foreslå. Det er positivt at dette er noe også Ukraina kan akseptere. 

Vedtaket fra IMO-styret nevner ikke sanksjoner mot Hviterussland, og ifølge Reichelt var den ukrainske representanten kun opptatt av at Russland skulle utestenges. 
– Den ukrainske representanten i styret var ikke opptatt av Hviterussland, og det er nyttig info for min del, sier Reichelt, som påpeker at endelig avgjørelse om hviterussisk deltakelse også er noe han avventer KD-svar om. 

Les også: Til sommeren strømmer noen av verdens største matematikk-talenter til OL i Oslo

Emneord: Matematikk, Russland og Ukraina, Russland Av Joachim Waade Nessemo
Publisert 26. apr. 2022 04:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere