UiO-professor Harald Stenmark får Anders Jahres store medisinske pris

Anders Jahres store medisinske pris for 2022 på 1 million kroner gis til professor Harald Stenmark ved Institutt for klinisk medisin ved UiO. Han får prisen for sine banebrytende studier av prosesser i cellemembraner og hvordan feilregulering av slike prosesser påvirker utvikling av kreft.

Portrett av en mann

FÅR NORDENS STØRSTE PRIS: UiO-professor Harald Stenmark tildeles Anders Jahres store medisinske pris for 2022. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

– Det føles som en stor ære å motta denne prisen, ikke minst når man ser på listen over tidligere prisvinnere. Det er gledelig at priskomiteen verdsetter betydningen av basal cellebiologisk kreftforskning i våre bestrebelser på å forbedre fremtidens kreftbehandling, sier Harald Stenmark i en sak UiO har lagt ut på nettsidene sine. 

 Anders Jahres pris til yngre forskere, som er på kr 400.000, deles mellom lektor Lykke Sylow ved Københavns Universitet og lektor Lars Wiuff Andersen ved Aarhus Universitet.

Lektor Lykke Sylow får prisen for sine fremragende studier av molekylære metabolske årsaker for tap av muskelmasse ved kreft og type 2 diabetes. Lektor Lars Wiuff Andersen får prisen for sine fremragende studier rundt behandling av hjertestans. 

Anders Jahres medisinske priser belønner fremragende forskning innen basal og klinisk medisin. Jahreprisene deles ut av Universitetet i Oslo og er blant de største innen medisin i Norden. 

Prisene for 2022 deles ut i Universitetets aula torsdag 3. november kl. 18:00. 

UiO-rektor gratulerer prisvinnerne

– Universitetet i Oslo gratulerer de tre prisvinnerne med å ha mottatt denne viktige og prestisjetunge nordiske medisinprisen. Både professor Stenmark, lektor Sylow og lektor Wiuff Andersen har gjort en imponerende innsats innenfor sine områder. Forskningsresultatene deres vil få stor betydning for forebygging og behandling av sykdommer som rammer svært mange mennesker, sier Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo.

Har gjort banebrytende kreftforskning

Professor Harald Stenmark får prisen for sine banebrytende studier av prosesser i cellemembraner og hvordan feilregulering av slike prosesser påvirker utvikling av kreft.

Hver celle i kroppen er omsluttet av en cellemembran, som er en tynn hinne som består av fettstoffer og proteiner. Inne i cellen finnes det mange ulike komponenter som også er omsluttet av membraner.

Tidligere kreftforskning har fokusert lite på membraner. Stenmark og hans medarbeidere har forsket på hvordan endringer i cellens membransystemer kan være med på å forårsake utvikling av kreft. De har blant annet avslørt hvordan endringer i cellens membraner kan bidra til DNA-skader og økt invasjonsevne. 

Rektor Svein Stølen kommenterer følgende om tildelingen av prisen til Stenmark:

– Som rektor er jeg spesielt stolt over at Anders Jahres store medisinske pris i år går til en av våre egne. Professor Harald Stenmark leder Senter for kreftcelle-reprogrammering (CanCell), et senter for fremragende forskning her ved Universitetet i Oslo. Han har gjennom sitt virke så langt bidratt til en rekke banebrytende oppdagelser. Stenmark er en eminent og høyt respektert forsker. Vi er glade for å ha ham som medarbeider.

• Les mer om Harald Stenmark i Uniforum: 

Jaktar på kreften sine akilleshælar

Toppforskere fra UiO får millionstøtte til internasjonalt samarbeid

UiO-professor Harald Stenmark får kong Olav Vs kreftforskningspris

Harald Stenmark kåra til framifrå forskar av Oslo universitetssykehus

Emneord: UiOs priser, Medisin
Publisert 16. juni 2022 09:00 - Sist endra 16. juni 2022 09:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere