SV tar tilbake Veksthuset i sitt alternative budsjett: – Lar ikke saken bli glemt

SV var tidlig ute og ba regjeringen berge Veksthuset på Tøyen. Mandag fulgte de opp ved å legge inn oppstartsmidler i sitt alternative budsjett. 
 

Tegning av nytt veksthus på Tøyen

NYTT HÅP: Etter to store nederlag for Naturhistorisk museum på kort tid tilbyr SV et nytt glimt av håp for realisering av Veksthuset på Tøyen gjennom sitt alternative statsbudsjett. 

Foto: Stein Halvorsen Arkitekter AS

– Jeg kan ikke svare for hva Hurdalskameratene tenkte, men vi i SV har ikke tenkt å la den saken forbli glemt. Derfor løfter vi det opp i vårt alternative budsjett, og ønsker å jobbe på lag med resten av Oslo, og Naturhistorisk museum for å realisere det, sier Oslos stortingsrepresentant Marian Hussein (SV) til Uniforum.  

Sagaen om nytt veksthus i Botanisk hage, som har pågått i snart hundre år, er dermed ikke helt over. 

I slutten av oktober gikk SVs stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski og Oslo-ordfører Marianne Borgen ut og ba den rødgrønne regjeringen berge veksthuset, som ble utelatt fra regjeringen Solbergs siste forslag til statsbudsjett. Deretter fulgte en ny skuffelse for direktør Brit Lisa Skjelkvåle ved Naturhistorisk museum, når heller ikke de rødgrønne fant plass til fem millioner i oppstartsmidler for byggingen. Nå skal det forhandles. 

– Jeg håper at våre venner i Ap og Sp er konstruktive i det arbeidet, og ser viktigheten av et slikt senter, sier Hussain. 

Les også: Regjeringen droppet veksthuset: – Nå må vi tenke oss om

VIKTIG: – Veksthuset er kjempeviktig for oss i SV, men også for befolkningen i Oslo, sier stortingsrepresentant Marian Hussein. (Privat) 

– Ikke noe ultimatum

– Vi tar med oss hele vår politikk, og hele budsjettet i forhandlingene. Det blir ikke stilt noe ultimatum (om veksthuset, journ. anm.). Vi tar helheten med oss inn, sier  stortingsrepresentanten om hvordan veksthuset blir del av SVs budsjettforhandlinger med regjeringen. 

Hun presiserer: 

– Veksthuset er kjempeviktig for oss i SV, men også for befolkningen i Oslo. 

Denne runden med arbeid for nytt veksthus har pågått i flere tiår. 
– Nå tenker jeg at det er på tide å få realisert det, når det har vært på vent så lenge. Det er sjokkerende at Solberg-regjeringen valgte å skrinlegge et så viktig arbeid, som både styret ved museet og befolkningen har ønsket over lang tid. 

Les også: Marianne Borgen håper de rødgrønne berger Veksthuset

Sagaen fortsetter

Museumsdirektør Skjelkvåle omtaler SVs budsjettgrep som «positivt og spennende». 
– Sagaen er ikke over?

– Sagaen er ikke over. Nå må vi avvente at budsjettforhandlingene blir ferdig før vi vet det endelige resultatet.
– Dette er en fot ut av grava?

– Det er det, absolutt. Det gir håp at det (veksthuset, journ.anm.) er meldt inn, sier Skjelkvåle. 

– Ikke rom for flere nybyggprosjekter

I en epost til Uniforum uttaler statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel i Kunnskapsdepartementet seg slik: 

«Det er mange store og viktige byggeprosjekter under arbeid i universitets- og høgskolesektoren. UiO har nytt livsvitenskapsbygg og Vikingtidsmuséet som sine to høyest prioriterte byggeprosjekter. Regjeringa er opptatt av at det skal være god geografisk og faglig fordeling av bygg og infrastruktur i sektoren. I statsbudsjettet for 2022 foreslår vi å gi startbevilgning til Blått bygg ved Nord universitet. Det er nå ikke rom i budsjettet for å sette i gang fleire nybyggprosjekter i sektoren». 


 

Emneord: Veksthus på Tøyen Av Joachim Waade Nessemo
Publisert 15. nov. 2021 19:12 - Sist endra 15. nov. 2021 19:12
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere