I dag er siste mulighet til å se vikingskipene

Torsdag 30. september kl. 19.00 stenger Vikingskipshuset. Når museet åpner igjen etter ombygging og påbygging i 2025, blir det under navnet Vikingtidsmuseet.

PÅ BRYLUPPSREISE: Jorge Jimenez og Lorena Chiwerto fra Madrid er blant de siste turistene som får se vikingskipene før museet stenger.

Foto: Ola Gamst Sæther

Jorge Jimenez og Lorena Chiwerto fra Madrid er blant de mange som har funnet veien til Vikingskipshuset onsdag 29. september. De er på bryllupsreise i Skandinavia, og har satt av en dag til sightseeing i Oslo. Mesteparten av dagen vil de bruke på Bygdøy.

– Vikingskipshuset er fantastisk, og skipene er absolutt ikke slik vi forestilte oss, sier Jorge Jinenez.

– Vi trodde de var lengre og smalere, supplerer hans kone Lorena Chiwerto.

At det bare er en dag igjen før museet stenger for ombygging og påbygging, var de to spanjolene slett ikke klar over.

- Vi er heldige. Hadde vi lagt opp reiseruten litt annerledes, ville vi gått glipp av vikingskipene, konstaterer Chiwerto, som lover å komme tilbake når det store, nye Vikingtidsmuseet åpner i 2025. 

Det nygifte paret avslutter besøket med en runde i museumsbutikken hvor det er tilløp til trengsel. Det er billigsalg på alle effekter med påskriften Vikingskipshuset, og halv pris på de fleste av de øvrige varene.

På vei ut får de besøkende dessuten et nett med vikingtatoveringer, bokmerker og diverse andre småvarer i avskjedspresang.

PÅ BILLIGSALG FØR STENGNING: Fredag første oktober blir navnet Vikingskipshuset historie. En kunde sikrer seg et stor antall kapser med det gamle navnet til sterkt nedsatt pris.

Skipene og de skjøreste gjenstandene blir i huset

– Dette har vi vært forberedt på lenge, men det føles likevel litt spesielt at vi nå er kommet til det punktet hvor vi stenger Vikingskipshuset. Nå er vi virkelig i gang, erklærer en forkjøla museumsdirektør på zoom fra hjemmekontoret.

Museumsdirektør Håkon Glørstad forteller at de best bevarte gjenstandene i museet skal lagres i museets magasiner på Økern i byggeperioden, mens vikingskipene og andre klenodier som er for skjøre til å tåle transporten til Økern, skal forbli i Vikingskipshuset.

– Det er dette som gjør at jeg har så enormt sansen for dette konseptet, kommenterer Glørstad.

– Bygget setter samlingens sikkerhet først.

De neste månedene skal det bygges store rigger rundt skipene for å beskytte dem mot vibrasjoner. De øvrige gjenstandene som ikke skal til Økern, som museets kjente alunkonserverte slede, skal plasseres i det som i dag er butikkområdet. Her er det fast fjell i grunnen og derfor enklere å få til løsninger som sikrer gjenstandene mot vibrasjoner fra byggeaktivitetene.

* Les mer i Uniforum: Haugesund-selskap skal sikre og flytte vikingskipene

Det er dessuten satt i gang en utredning for å finne ut hvordan man best kan sikre optimale klimatiske forhold for skipene og de mindre gjenstandene i byggeperioden, kan Glørstad fortelle.

Først når klenodiene er sikret optimale lagringsbetingelser, skal byggearbeidene settes i gang i 2022.

SLIK BLIR DET NYE MUSEET: Vikingtidsmuseet blir tre ganger så stort som det eksisterende Vikingskipshuset fra 1926.

Vikingtidsgjenstander på Historisk museum

Går alt etter planen, åpner det nye vikingtidsmuseet for prøvedrift i 2025 og for full drift fra 2026.

– Men selv om Vikingskipshuset stenger, betyr ikke det at vi ikke har et tilbud til folk som er interessert i vikingtiden, understreker Glørstad.

Han kan forsikre at utstillingen VÍKINGR på Historisk museum med noen av de mest utsøkte gjenstandene fra norsk vikingtid, vil være tilgjengelig for publikum i hele byggeperioden. Og utstillingen Fabelaktige dyr – fra jernalder og vikingtid, er også verdt et besøk om du vil lære mer om vikingene.

 Les mer om det nye vikingtidsmuseet på nettsidene til Kulturhistorisk museum

Se illustrasjoner av det nye vikingtidsmuseet på nettsiden til AART architects A/S

 

 

Emneord: Vikingskipshuset, Vikingskipene, Vikinger Av Grethe Tidemann
Publisert 30. sep. 2021 05:15 - Sist endra 7. okt. 2021 15:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere