Haugesund-selskap skal sikre og flytte vikingskipene

Statsbygg har tildelt Imenco kontrakten om å sikre og flytte vikingskipene og andre store utstillingsgjenstander fra det gamle til det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy.

Et vikingskip på museum

SKAL FLYTTES: Osebergskipet, Gokstadskipet og Tuneskipet skal sikres og flyttes av selskapet Imenco i forbindelse med byggingen av nytt vikingstidsmuseum. Det har Statsbygg bestemt.

Foto: Ola Sæther

– Oppdraget er unikt. Det er første gang i verdenshistorien at vikingskip av denne størrelsen skal flyttes på denne måten, sier Statsbyggs prosjektleder Lars Christian Gomnæs i en pressemelding

Statsbygg er byggherre for Vikingtidsmuseet på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Byggestart for det nye museumsanlegget på Bygdøy i Oslo er i 2022, og planlagt åpning av museet er i 2026.

Nå er det Haugesund-baserte selskapet Imenco tildelt kontrakten for sikringen og flyttingen av vikingskipene Gokstad, Tune og Oseberg fra det gamle museet til det nye. De skal også flytte andre store utstillingsgjenstander. Verdien på kontrakten er 85 millioner kroner.

– Imenco har kommet med konkrete ideer, og har en konstruktiv tilnærming til hvordan denne krevende jobben skal løses. Dette i kombinasjon med konkurransedyktig pris, gjorde dem til et klart førstevalg, sier Gomnæs.

Nybrottsarbeidet med å utarbeide nye sikrings- og flytterigger starter nå. I løpet av sommeren skal nye rigger utarbeides og testes. For å sikre at vikingskipene og gjenstandene kommer velberget gjennom flyttingen, er det lagt opp til omfattende testing av riggene i forkant, går det fram av pressemeldingen fra Statsbygg. 

Produksjonen av de endelige sikrings- og flytteriggene vil starte til høsten. Vikingskipene og andre store gjenstander skal være ferdig sikret når byggingen av det nye museet starter neste vår.

Emneord: Vikingskipshuset, Vikingskipene
Publisert 3. mai 2021 09:43 - Sist endra 3. mai 2021 09:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere