– Nei, jeg kan ikke huske at jeg har sagt det til Stenseth

I et debattinnlegg bruker Nils Chr. Stenseth en tidligere rektor som sannhetsvitne på at det er noe galt med sentraladministrasjonen på UiO. Hvem kan det være?

SPØRRERUNDE: Er en av disse den administrasjonskritiske rektoren fra professor Stenseths innlegg? Fra venstre: Kaare Norum, Geir Ellingsrud, Arild Underdal og Ole Petter Ottersen.

Foto: Ola Sæther og Ståle Skogstad

Sist lørdag avslørte VG at UiO-professor Nils Chr. Stenseth har kjørt taxi for en halv million kroner på UiOs regning.

I et debattinnlegg i Uniforum svarer Stenseth med å gå til angrep på universitets administrasjon. I argumentasjonen viser han til en samtale han hadde med en tidligere UiO-rektor på rektorens siste dag på jobb (se boks til høyre). Rektoren var riktig så negativ til UiOs sentraladministrasjon.

Men hvem er den administrasjonskritiske rektoren i Stenseths debattinnlegg? Uniforum har tatt en spørrerunde hos tidligere UiO-rektorer.

Utdrag fra Stenseths debattinnlegg:

«Throughout my nearly 50 years at the University of Oslo, I have seen and interacted with many rectors. I remember very well when one of them had his last day on the job and he told me in his office, “I have enjoyed these years as rector – but, Nils, I tell you that this university is very difficult to change due to all the difficulties caused by this very building” – and he pointed down, to the eight floors below him, at the Administration building at Blindern.»

Les hele innlegget The University of Oslo is a good university - but with major administrative deficiences

– Kan umulig ha vært meg

Første mistenkte var Ole Petter Ottersen, rektor på UiO fra 2009 til 2017 og nåværende rektor på Karolinska institutet i Stockholm.

Men Ottersen avviser at det er ham Stenseth viser til.

– Denne rektoren (som her blir sitert) kan umulig ha vært meg. Jeg følte at jeg hadde et meget godt samarbeid med  alle de administrativt ansatte ved UiO og at vi arbeidet mot samme mål, skriver Ottersen i en e-post til Uniforum.

– En svært god støtte

Heller ikke Geir Ellingsrudrektor i perioden 2006–2009 kjenner seg igjen:  

– Jeg kan ikke erindre at jeg har sagt noe slik. Forøvrig har jeg aldri hverken opplevd eller ment at "this university is very difficult to change due to all the difficulties caused by this very building" som han sier, snarere tvert om. Sentraladministrasjone var stort sett en svært god støtte for rektors arbeid, roser Ellingsrud.

Også Kaare Norum, rektor fra 1999 til 2001, benytter anledningen til å skryte av administrasjonen.

– Nei, jeg kan ikke huske at jeg har sagt det til Stenseth. Tvert i mot jeg hadde god støtte og hjelp av administrasjonen, skriver han i en e-post til Uniforum.

Hadde flere samtaler med Stenseth

Av UiOs tidligere rektorer som fremdeles lever, er det nå bare én igjen. Arild Underdal var rektor fra 2002 til 2005 og prorektor fra 1993–1995.

Og Underdal ser ikke vekk ifra at det kan være ham Stenseth viser til:

– Nils Christian og jeg hadde flere samtaler, og jeg husker ikke hva jeg sa i hver enkelt av dem. Jeg har flere ganger sagt at universitetet i mange henseende er en treg organisasjon, men jeg har ikke ment å begrense den uttalelsen til bare å gjelde de som arbeider i administrasjonsbygningen. Det finnes treghet andre også andre steder.

– Så det kan ha vært deg?

– Ja, bortsett fra avgrensningen til administrasjonsbygningen.

Av Helene Lindqvist
Publisert 15. mars 2019 13:30 - Sist endra 15. juni 2022 16:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere