100 millioner ekstra til petroleumsteknologi

Regjeringen vil foreslå 100 millioner ekstra til utvikling av teknologi innen petroleumsnæringen over statsbudsjettet for 2017.  Den budsjettlekkasjen kom olje- og energiminister Tord Lien med i går, ifølge Forskningsrådet.

NYE 100 MILLIONER: Olje- og energiminister Tord Lien foreslår 100 millioner ekstra til utvikling av teknologi innen petroleumsnæringen.

Foto: OED / Scanpix

Pengene er en videreføring av tiltakspakken for å sikre kompetanse og sysselsetting i petroleumsnæringen.  De vil gå til Forskningsrådsprogrammet DEMO 2000 og kommer i tillegg til et foreslått budsjett på 70 millioner, skriver Forskningsrådet på sine nettsider.

Også i fjor fikk DEMO 2000 hundre millioner ekstra. Lien sa at fjorårets tiltakspakke var svært vellykket og at det er årsaken til at regjeringen nå ønsker å gjenta det. DEMO 2000 har fått rekordmange søknader, noe som viser stor vilje til fornyelse i petroleumsnæringen, sa Lien.

— Viktig for utvikling av ny teknologi

— Disse pengene er viktig for at ny teknologi skal kunne utvikles og tas raskt i bruk på norsk sokkel, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet.

— Ny teknologi og nye løsninger kan gjøre norsk petroleumsnæring mer energieffektiv og senke produksjonskostnadene, sier han til Forskningsrådets nettsider.

Leverandørindustrien kan søke på utlysning

Bevilgningen, som ble annonsert av olje- og energiminister Tord Lien, under et besøk hos bedriften Interwell P & A på torsdag, gjør det mulig for Forskningsrådsprogrammet DEMO 2000 å gjennomføre en ny, rekordstor utlysning rettet mot leverandørindustrien.

Ekstramidlene vil bli utlyst med søknadsfrist 15. februar. Maksimalbeløpet som det er mulig å søke om fra programmet vil være 25 millioner kroner. I tildelingen legges det vekt på prosjekter som reduserer klimagassutslipp og gir økt energieffektivitet for å møte regjeringens klimamål.

DEMO 2000 er Norges forskningsråds program for pilotering og demonstrasjon av ny teknologi til bruk på norsk sokkel.

Emneord: Næringsliv, Forskningspolitikk
Publisert 30. sep. 2016 10:17 - Sist endra 30. sep. 2016 10:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere