Rekordmange får plass på universiteter og høgskoler

Samordna opptak (SO) har sendt ut 91 173 tilbud om studieplass ved universiteter og høyskoler. Det er sendt ut 2 789 flere tilbud i år enn i fjor, det vil si en økning på 3,1 prosent. 6 av 10 kvalifiserte søkere har fått oppfylt sitt førstevalg.

GLAD: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er glad for at svært mange søkere til høyere utdanning får oppfylt sitt førstevalg. Søkertallene fra Samordna opptak ble offentliggjort i dag. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

− Jeg er glad for å se at så mange er kvalifisert for høyere utdanning og at så mange får oppfylt sitt førstevalg. Kunnskap, utdanning og forskning er nøkkelen for å få til den omstillingen Norge står midt oppe i, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, ifølge Khrono,

112.492 av 131.124 søkere er kvalifisert for opptak til minst ett studium i høyere utdanning.

Tallene far årets hovedopptak ble presentert på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) klokka 11.00 tirsdag 19. juli.

Flest kvinner

Det er en klar overvekt av kvinner som ønsker høyere utdanning. 59,4 prosent av de som får tilbud om studieplass, er kvinner.

− Det er en trend at det er flest kvinner som ønsker høyere utdanning, det har vi sett over flere år. Samtidig ser vi at kvinner og menn velger veldig tradisjonelt, sier Røe Isaksen.

Det er langt flere kvinner som søker til lærer- helse- og sosialutdanningene, mens det er flest menn som søker seg til teknologifag. Til studier innenfor realfag og økonomi er det omtrent like mange kvinner som menn som får tilbud om opptak.

Kamp om plassene på lærerutdanningen ved UiO

Konkurransen om plassene på lærerutdanningen ved UiO blir hardere, viser tallene fra Samordna opptak. En pressemelding fra Universitetet i Oslo peker på at årets opptakstall viser at  poenggrensene til lærerutdanningen ved UiO øker.

Studieretningen i fremmedspråk for lærere krever over 48,7 poeng i ordinær kvote (alle fikk tilbud i 2015), mens engelsk krever 47,7 (ny i 2016) og realfag krever 44 poeng (alle fikk tilbud i 2015). Til studieretningen kultur og samfunnsfag må søkere til lærerutdanningen ha over 51,3 poeng i ordinær kvote.

− Det er med god grunn at lærerutdanningen er i medvind. Hos oss får du solid fagfordypning og er sikret oppdatert og forskningsbasert kunnskap. Det er særlig positivt at de humanistiske studieretningene for lærere er så populære. Humanistisk fagkunnskap er viktig for det norske samfunnet, sier Ole Petter Ottersen, rektor ved UiO.

Alle de nye studentene ved UiO blir invitert til å delta på velkomstseremonien på Universitetsplassen den 15. august.

Les hele pressemeldingen fra UiO.

Krever relevante studier

Norsk studentorganisasjon (NSO) mener at studiene skal være i toppklasse allerede fra studiestart i høst.

− De nye studentene må møte en studiehverdag som forbereder dem på situasjonen ute i arbeidslivet. Slik er det ikke i dag. Samfunnet trenger studier som er relevante og av høy kvalitet, sier leder av NSO Marianne K. Andenæs i en pressemelding.

 

Emneord: Studentsaker, Universitetspolitikk, Studentforhold Av Eva Tønnessen /Khrono og Martin Toft /Uniforum
Publisert 19. juli 2016 12:06 - Sist endra 19. juli 2016 12:09
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere