Marianne Aasen spør kunnskapsministeren om Cristin

Databasen for forskning, CRIStin, havner på Torbjørn Røe Isaksens skrivebord. Marianne Aasen (Ap) vil vite hva ansvarlig statsråd vil gjøre med uttalt misnøye.

VIL HA SVAR: Stortingsrepresentant Marianne Aasen (Ap) vil spørre kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen om han mener det er nødvendig med en evaluering av databasen Cristin. (Foto: Ola Sæther)

Stortingsrepresentant og medlem av utdanningskomiteen, Marianne Aasen, Ap, (bildet under) har sendt spørsmål til regjeringen om databasen Cristin..

Den som må svare er  kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, og spørsmålet han får er:

— Mener statsråden at det er nødvendig med en evaluering av databasen  CRIStin, og hva er statsrådens syn på denne form for teknologisk infrastruktur? 

Trekker fram misnøye

Marianne Aasen har fått med seg at Universitets- og høyskolerådet (UH-rådet) ønsker en evaluering av  databasen.

Les også: Krev evaluering av databasen CRIStin

— Det er omfattende misnøye blant institusjonene som bruker CRIStin, i følge leder av UH-rådet, professor Vidar L. Haanes. 

Aasen trekker også fram at datasystemet for registrering av forskningsresultater ennå ikke har blitt lasta inn på en ny  teknologisk plattform, slik det ble lovet da CRIStin ble lansert i 2010, skriver Khrono.

I sin begrunnelse skriver Aasen blant annet:

«Utviklingen av informasjonsteknologi er en av driverne i økonomien og samfunnsutviklingen. Det gir store muligheter også for norske forskningsinstitusjoner. Skal norske miljøer klare å hevde seg også internasjonalt, må digital infrastruktur og nasjonale støttefunksjoner, som CRIStin er, være oppdatert og velfungerende.»

— Hemsko i internasjonal konkurranse?

Aasen peker på at et dårlig system vil hemme forskerne i sitt daglige virke, og kan være en hemsko i den internasjonale konkurransen forskerne kjenner på og blir oppfordret til å hevde seg i. 

— Derfor er det problematisk når flere peker på at dette systemet fortsatt har flere sentrale utfordringer, sier Aasen og trekker fram følgende uttalelse fra styreleder i CRIStin, Curt Rice:

«det må vera opp til eigaren vår korleis CRIStin skal styrast». 

Les mer om Cristin:

UHR krev evaluering av forskingsdatabasen Cristin

UiO er misnøgd med Cristin

Emneord: Forskningsformidling, Forskningspolitikk Av Eva Tønnessen/Khrono
Publisert 15. jan. 2016 09:57 - Sist endra 15. jan. 2016 16:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere