UiO-stipendiater til topps i Forsker Grand Prix

To av UiOs bidrag til Forsker Grand Prix gikk videre til den nasjonale finalen lørdag. Marthe Eidsand Kjørven gikk helt til topps blant deltakerne i Oslo og Akershus.

Det var Marte Eisand Kjørven som gikk av med seieren.

Foto: Ynge Vogt, Apollon

Fem av ti deltagere i årets Forsker Grand Prix fra Oslo og Akershus var fra universitetet i Oslo, og det var også de som gjorde det aller best på Sentrum Scene tirsdag 22. september: Fire av de fem UiO-deltagerne gikk videre til superfinalen.

De fire var Jon Magnus Haga, som gjennom Norsk senter for vold og traumatisk stress (NKVTS) snakka om de usynlige sårene etter Utøya, medisinsk forsker Monica Thallinger som fortalte om sitt prosjekt for å redde nyfødtes liv i Tanzania, Lene Liebe Delsett fra Naturhistorisk museum som holdt foredrag om paleontologiske utgravninger på Svalbard og hoftenes hemmelighet, og Marte Eidsand Kjørven ved Institutt fra privatrett som har forsket på bankenes mange og noe motsigende roller, og hvordan disse påvirker kundenes rettigheter.

Årets dommere var Marlen Ferrer fra det populærvitenskapelige underholdningsprogrammet Big Bang på NRK,
skuespiller Lasse Lindtner ved Nationaltheatret og forskning.no-redaktør Nina Kristiansen. Ragnhild Helene Hennum, viserektor ved UiO, var overdommer med hovedoppdrag å passe på at deltakerne holdt seg til tida.

Thallinger, Haga og Liebe Delsett gikk videre på stemmer mens Eidsand Kjørven ble valgt videre som dommernes "wild card", noe hun fikk uttelling for i andre runde.

Du kan lese om alle deltagerne og prosjektene her.

To kvinner til topps

UiO-Haga var den eneste mannen blant årets ti deltagere fra Oslo og Akershus. Han gikk videre til "superfinalen", men måtte se seg slått av de to damene som gikk rett videre fra den regionale finalen til den nasjonale finalen, Marte Eidsand Kjørven og Lene Liebe Delsett. Marte Eidsand Kjørven vant hele den regionale finalen, mens Liebe Delsett kom på andreplass.

I første runde presenterte alle ti deltakerne sitt prosjekt og sin forskning på noen få minutter. Deretter gikk fire stykker videre til runde to, superfinalen, der de fikk seks minutter hver.

Liebe Delsett gjorde stor suksess med sitt foredrag om sjøøglehofter og sammenhengen mellom merkelige hofter og et utagerende sexliv. Og hun begrunnet forskningsområdet sitt slik: 

– Å studere skjeletter kan si oss noe om livets utvikling. Jeg forteller jordas historie, fordi jeg tror den er viktig å kunne både for å forstå fortida og for å forme framtida.

Bankansatte med mange hatter

Forsker Grand Prix

- Arrangeres av Universitetsalliansen OSLO: 
Høgskolen i Oslo og Akershus 
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (prosjektledelse) 
Universitetet i Oslo

- Første gang arrangert i 2010, i Oslo først i 2011. I fjor vant NTNU-student Arne Skulberg fra Det medisinske fakultet ved NTNU.

- Formålet med Forsker grand prix er å gi forskningsformidling høyere prestisje og mer oppmerksomhet, og samtidig bidra til å synliggjøre ph.d.-forskningen.

-De ti ph.d.-kandidatene har fire minutter på seg til å fortelle om sitt forskningsprosjekt og engasjere publikum. Publikum og dommerne avgir sine stemmer og de fire beste går videre til superfinalen der de skal utdype prosjektet sitt i en presentasjon på seks minutter.
Alle kandidatene må altså forberede to presentasjoner; én på fire minutter og én på seks minutter.

Både hennes fag og Eidsand Kjørvens fag, juss, kan virke tørre for utenforstående. Men de to klarte å formidle sitt engasjement og sin fagkunnskap ut i salen og fikk godt betalt i form av stemmer. 

– I dag fungerer bankansatte som både meglere, selgere og rådgivere. Hvilken hatt har de på seg, og hvordan skal kunden forstå det, spurte Eidsand Kjørven og illustrerte poenget sitt med å bruke hatter med forskjellige farger. Hennes forskning på bankenes dobbeltroller konkluderte med at det ikke er gode nok regler som sikrer kundens rettigheter i møte med banken, som sees som en økonomisk ekspert samtidig som de har interesse av å selge visse produkter.

Eidsand Kjørven kom på ideen til forskningsprosjektet sitt da hun jobbet som advokat under finanskrisen. På den tida ble det rullet opp mange saker med banker som hadde solgt dårlige og uansvarlige produkter til godtroende kunder. 

– Jeg så at her var det mye spennende juss å ta tak i, sier Eidsand Kjørven. Det var publikum og dommere på Sentrum scene enige i, ettersom hun stakk av med seieren og dermed skal til den nasjonale finalen i Trondheim på lørdag.

Det er ikke bare publikum som lærer noe i denne konkurransen: Her drilles unge doktorgradsstipendiater i formidling og hyperkomprimering av funnene sine. Målet er å nå ut på best mulig måte med et språk som er mulig å forstå. Deltagerne bedømmes med karakter 1-6 fra dommerne og fra publikum, ved hjelp av "mentometerknapper". Det hele framstår som et reality-show, men minner lite om Paradise Hotell. Selv om kun to deltagere går videre til den nasjonale finalen og kun én vil stå igjen som vinner i Trondheim, vil forskerne få spredt forskninga si og øvd seg på forskningsformidling, noe som HiOA-prorektor Morten Irgens på arrangementet omtalte som "sentralt for hele samfunnet". 

Forsker Grand Prix ble for første gang arrangert i Norge i 2010, og i Oslo for første gang året etter.

Lene Liebe Delsett fra Naturhistorisk Museum fortalte om sin forskning på fiskeøgler og hva de kan lære oss om livets utvikling. 

 

Av Jenny Dahl Bakken
Publisert 22. sep. 2015 23:28 - Sist endra 23. sep. 2015 13:52
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere