PISA: Norske elever dårligere i matematikk

Norske skoleelever har aldri vært dårligere i matematikk, melder TV2 som refererer fra den ferske PISA-undersøkelsen som legges fram i dag. Norge scorer litt over middels i lesing og under snittet i naturfag.

FRAMTIDENS KLASSEROM:  Elever i Finland skårer fremdeles bedre enn norske elever på PISA-undersøkelsen. På Institutt for lærerutdanning ved Helsingfors universitet har de bygt om det gamle biblioteket til å bli framtidens klasserom. Der må lærerne venne seg til at folk kan observere dem gjennom glassveggene. Elevene kan sende meldinger til læreren med iPhone, og så kommer meldingen opp på den elektroniske tavla. De kan også vise arbeidsprøver som fjernsynsbilder på en Apple-TV. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

TV 2 har fått tilgang til tallene fra PISA-undersøkelsen som legges fram i dag og presenterer hovedfunnene:

Prestasjonene i matematikk har sunket siden siste måling i 2009. Norge ligger dårligere an enn da PISA-testingen startet i 2000, til og med dårligere enn kriseåret 2006. Norge gikk fram i 2009, men har ellers hatt nedgang på samtlige tester, skriver Khrono, den uavhengige nettavisen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Stabilt på de som gjør det bra

Mens andelen av de som gjør det bra i matematikk har holdt seg stabil over de siste årene, har andelen av de som ikke gjør det bra økt fra forrige undersøkelse med 4,1 prosent, til 22,3 prosent. Dette er likevel på omtrent samme nivå som i 2003.

Andelen som gjør det bra er likevel lavere enn gjennomsnittet i undersøkelsen, og har også gått ned siden 2003.

Norge havner på 22. plass på undersøkelsen, der elever fra i alt 34 land deltar. Fordi undersøkelsen kun er basert på et utvalg, kan det antas at Norge ligger mellom 19. og 25. plass.

Bedre enn svenskene

Norske elever ligger under de fra Finland og Danmark, men over svenskene. Det er ingen stor forskjell på norske elever og de islandske når det kommer til matematikkferdigheter.

I 2012 var gjennomsnittet blant landene som deltok i undersøkelsen 494 poeng.

Her kan du se resultat i matematikk for Norge siden undersøkelsen startet:
2000: 499 poeng

2003: 494 poeng

2006: 490 poeng

2009: 498 poeng

2012: 489 poeng

Norge ligger på toppen i antall kroner brukt på utdanning. Blant de 34 OECD-landene har vi tredje høyest forbruk per elev. Kun Sveits og Luxemburg bruker mer. Sveits ligger helt i tet resultatmessig, mens Luxemburg ligger på plassen foran Norge.

Mens gjennomsnittet i OECD bruker 512.000 kroner per elev mellom seks og 15 år, bruker Norge 760.000 kroner. Det er 50 prosent mer, ifølge TV2.

Typisk norsk å være gjennomsnittlig

Forsker Marit Kjærnsli på Institutt for skoleforskning og lærerutdanning ved UiO er ansvarlig for gjennomføringen av PISA i Norge. Hun synes ikke resultatene er dramatiske.

- Når vi ser de norske PISA-resultatene over tid, ser vi at det er typisk norsk å prestere rundt det internasjonale gjennomsnittet. Litt over i lesing og litt under i matematikk og naturfag, forteller hun i en pressemelding.


Fra 2006 til 2009 viste norske elever klar framgang innen alle de tre PISA-fagområdene. Årets resultat viser en liten tilbakegang i matematikkferdighetene.
- Vi forventet nok at framgangen i matematikk skulle fortsette. Blant annet på grunn av skolens økte satsing på grunnleggende ferdigheter. Når vi ser utviklingen i matematikk over tid, ser vi imidlertid at resultatet er stabilt, sier Kjærnsli.
 

 

Emneord: Undervisning, Studentforhold, Internasjonalisering Av Tove Lie i Khrono
Publisert 3. des. 2013 12:44 - Sist endret 3. des. 2013 13:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere