Kulturhistorisk museum innstiller ny direktør

Tolv personer vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum. Fredag blir det kjent for museumsstyret hvem som er innstilt til stillingen.

INTERNASJONAL KANDIDAT: Blant søkerne til stillingen som direktør for Kulturhistorisk museum, er visedirektør og sjefskurator ved Weltmuseum i Wien Barbara Plankenheimer.

Foto: Arkivfoto

Komiteen som har hatt ansvaret for tilsetting av ny direktør på Kulturhistorisk museum, legger fredag fram sin anbefaling for styret ved museet. Slutter styret seg til innstillingen, vil denne bli fremmet som en vedtakssak for Universitetsstyret 26. november. Først etter at Universitetsstyret har behandlet saken, blir innstillingen offentlig kjent, får Uniforum opplyst.

Én intern søker

Tolv personer ønsker å bli direktør for Kulturhistorisk museum. Den eneste interne søkeren på listen er arkeologiprofessor Håkon Glørstad (43). Mest kjent av de internasjonale søkerne er trolig Barbara Plankensteiner (50) visedirektør og sjefskurator ved Weltmuseum i Wien.

De øvrige søkerne er Evy Johanne Håland (56), forsker ved avdeling for arkeologi og kunsthistorie ved National and Kapodistrian University of Athens, Nils Rune Langeland (49), forsker ved Senter for profesjonsstudier ved Høgskolen i Oslo, arkeologiforsker Atle Omland (41), kunstkurator Virginia Bertani (29), førsteamanuensis ved Høyskolen Diakonova Erik E. Eichner (43), chief credit officer Thorbjørn Johan Gaarder (58) og Simona Horváthóva (28).

Tre personer, en seniorrådgiver, en høyskoleprofessor og en phd.student ved NTNU, ønsker ikke sine navn offentliggjort.

Professorkompetanse og ledererfaring

Museet søkte i sommer etter en museumsdirektør med professorkompetanse innen relevant fagområde, og med museumsfaglig og administrativ erfaring. I utlysningen ble det presisert at bred ledererfaring og stor gjennomføringskraft er nødvendig.

Direktøren må også ha god forståelse for hva ledelse av en kulturinstitusjon med høyt utdannede fagmedarbeidere innebærer, og ha kunnskap om og erfaring med skandinavisk arbeidskultur og språk.

Hvis den som ansettes i stillingen ikke behersker norsk, forventes det at vedkommende tilegner seg språket innen to år, heter det i utlysningsteksten.

Lukket prosess

Hvor mange av de tolv søkerne som er blitt vurdert som kompetente til stillingen, og hvor mange som er blitt innkalt til intervju, vil styreleder ved museet Eilif Holte ikke avsløre. Komitéen som fredag legger fram sin anbefaling til museumsstyret, har i tillegg til Holte, bestått av viserektor Knut Fægri, assisterende universitetsdirektør Tove Kristin Karlsen, professor i arkeologi ved Kulturhistorisk museum Einar Østmo og fagforeningsrepresentant Gunn Hafsaas.

Rekrutteringsselskapet Hodejegerne AS har også vært involvert i prosessen.

Åremålsstilling

Stillingen som museumsdirektør ble ledig da tidligere direktør Rane Willerslev sa opp stillingen i mai. Professor Karl Kallhovd overtok som konstituert direktør i august og vil fungere i stillingen til ny museumsdirektør er tilsatt.

Direktøren ved Kulturhistorisk museum rapporterer til styret ved museet og er organisasjonsmessig underlagt universitetets rektor. Ansettelsen skjer i åremålsstilling på seks år.

Emneord: Museene, Kulturhistorisk museum, Universitetspolitikk Av Grethe Tidemann
Publisert 6. nov. 2013 14:44 - Sist endret 6. nov. 2013 16:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere