Fant ukjent dinosaurtråkk

Den norske paleontologen Jørn Hurum og amerikanske kollegaer fant hundrevis av dinosaur-fotavtrykk langt inne i Alaskas ødemark.

FANT DINOSAURTRÅKK: - Vi gikk og plukket sandsteinavtrykk av fotspor som andre plukker poteter, sier paleontolog Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum, UiO om funnet i Alaska.

Foto: Ola Sæther

- Vi seilte på en flåte i til sammen 800 kilometer på Tanana, en sideelv til Yukon-elva i Alaska, og så på selve Yukon. Det høres eksotisk ut, men det er ganske ensformig også, altså.

Det sier paleontolog og førsteamanunsis ved Naturhistorisk museum i Oslo, Jørn Hurum til forskning.no.

Han er kjent for Ida-fossilet, og for å ha gravd ut fossiler av store havøgler på Svalbard hver sommer i en årrekke.

I sommer var han altså med på en elveekspedisjonen med forskere fra University of Alaska Museum of the North. De fant et område fullstendig pepret av dinosaurfotavtrykk, dypt inne i Alaskas naturreservater.

- Vi gikk og plukket sandsteinavtrykk av fotspor som andre plukker poteter, sier Hurum til Alaska-avisen News-Miner.

Tre uker elvelangs

Det var paleontologen Pat Druckenmiller som inviterte Hurum til å være med på ekspedisjonen. Druckenmiller har vært med på Hurums Svalbard-ekspedisjoner sju somre på rad.

- Vi fant en bred variasjon av arter. Små og store planteetere, som ankylosaurer og ornitopoder. Små og store kjøttetere, inkludert en mulig tyrannosaur. Kort fortalt, beviser for et utdødd økosystem vi ikke har visst at har eksistert, sier Druckenmiller til News-Miner.

Les resten av artikkelen i forskning.no

 

Emneord: Forskningsformidling, Realfag, Naturvitenskap
Publisert 7. okt. 2013 13:10 - Sist endret 7. okt. 2013 13:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere