Oslo får senter for protonterapi

Oslo universitetssykehus får trolig ett av de tre partikkelsentrene for kreftbehandling som regjeringen har vedtatt skal opprettes i Norge. De to andre blir lagt til Haukeland sykehus i Bergen og trolig St. Olavs hospital i Trondheim. Det kunngjorde helseminister Jonas Gahr Støre i går.

OPPRETTER PROTONSENTRE: Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) presenterte nyheten på Haukeland sammen med tidligere helseminister og nåværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Foto: Ola Sæther

– Det er mye forsking knyttet til et slikt senter. Jeg mener vi er i posisjon til å være det ledende fagmiljøet. Vi har allerede et internasjonalt samarbeid, sier UIB-rektor Dag Rune Olsen til På Høyden.

Støre ga løfter om tre sentre
Det nye senteret for partikkelterapi vil tilby en ny type kreftbehandling der man stråler med protonpartikler. Den nye behandlingsformen er antatt å gi bedre effekt og færre bivirkninger, melder Bt.no.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) presenterte nyheten på Haukeland sammen med tidligere helseminister og nåværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

I tillegg til Bergen vil Oslo universitetssykehus og St. Olavs hospital i Trondheim trolig også få slike anlegg.

- Dette er gledelig og noe som vil gi kreftpasienter – mange barn – et enda bedre behandlingstilbud, sier administrerende direktør Bjørn Erikstein i en pressemelding fra Oslo universitetssykehus.

I dag må norske pasienter til utlandet for å få partikkelterapi.

Olsen vil ha hovedsenter til Bergen
De to sentrene som nå blir opprettet, kaller Olsen fase en. Han har en plan:

– Vi skal posisjonere oss slik at det innen utgangen av neste fireårsperiode blir naturlig å opprette et senter for flere typer partikler, og at dette senteret da blir plassert her i Bergen.

 Ifølge Bt.no vil hvert anlegg koste ca. 400 millioner kroner, og den totale investeringen vil trolig komme på 1,5 milliarder kroner.

Oppstart i 2017
Helseforetakene skal nå utarbeide sine forslag, og helseminister Støre regner med at det kan bli oppstart for sentrene i slutten av 2017.

Regjeringens beslutning kommer etter at en ekspertgruppe i juni gikk inn for å bygge et nytt, nasjonalt anlegg for partikkelterapi. Ekspertgruppens råd var at den faglig beste løsningen var ett, stort partikkelsenter med både proton- og karbonbehandling. Kostnadsrammen for et slikt senter er 2,8 milliarder kroner.

Regjeringen bestemte imidlertid å satse på alternativ nummer 2, med tre mindre, regionale protonsentre.

Les også denne artikkelen fra Uniforum:

Ber om 720 millioner til protonterapi

Emneord: Forskningspolitikk, Medisin, Forskning Av Hilde Kristin Strand og Ida W. Bergstrøm i På Høyden
Publisert 4. sep. 2013 10:43 - Sist endret 4. sep. 2013 11:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere