Regjeringen gir to millioner til Ungt Akademi

Regjeringen har besluttet å øke bevilgningen til Det Norske Videnskaps-Akademi med to millioner kroner. Pengene skal komme unge forskertalent til gode.

GIR TO MILLIONER: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen gir to millioner kroner til opprettelse av Ungt Akademi ved Det Norske VidenskapsAkademi.

Foto: Martin Toft

Økningen i bevilgningen til Det Norske VidenskapsAkademi gjør det mulig å realisere ett av målene i rekrutteringplanen til akademiet.

Deler av økningen skal nemlig finansiere en prosjektstilling knyttet til opprettelsen av Ungt Akademi – et vitenskapsakademi for yngre fremragende forskere, opplyser Kunnskapsdepartementet til Uniforum.

Glad kunnskapsminister

Ungt Akademi er fortsatt i støpeskjeen, men vil blant annet ha som formål å bidra til tverrfaglig utveksling, slik at unge dyktige forskere kan påvirke forskningspolitikken og ha en arena som kan gi dem en stemme i offentligheten.

- Jeg er glad for at vi på denne måten kan bidra til at de unge forskertalentene i enda større grad kan bidra som ressurspersoner inn i viktige samfunnsdebatter, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

- Ser til Sverige og Danmark

- Det ser vi som utrolig positivt og vi er svært glade for det, sier preses Kirsti Strøm Bull i Det Norske Videnskapsakademi. - Veldig mange akademier har opprettet Ungt Akademi, derfor er det viktig at også Videnskapsakademiet i Norge får det. Vi har sett på hvordan de har gjort det i Sverige og Danmark. Så langt har vi blitt mest glade i  modellen til Kungliga Vetenskapsakademien, forteller Strøm Bull.

Der startet de 27. mai 2011 Sveriges unge akademi. Akademiet kan maksimalt ha 40 medlemmer fra ulike disipliner. For å være med må man ha tatt doktorgraden for under ti år siden. Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab opprettet Det Unge Akademi høsten 2011. Akademiet har foreløpig 32 medlemmer, men også der vil det være 40 medlemmer fra 2016.

- Begge steder har de et slikt ungt akademi som arena for forskningspolitisk debatt. De deltar i et fellesskap med andre, unge fremragende forskere for å sette fokus på viktige temaer, sier preses Kirsti Strøm Bull i Det Norske VidenskapsAkademi.

 

Emneord: Forskningspolitikk, Rekruttering Av Martin Toft
Publisert 6. sep. 2013 13:50 - Sist endret 6. sep. 2013 14:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere