UiO utlyser første professorat i forskningskommunikasjon

Universitetet i Oslo oppretter Norges første professorat i forskningskommunikasjon

FORSKNINGSKOMMUNIKASJON: Universitetet i Oslo oppretter professorat i forskningskommunikasjon. - Vi vil at kommende forskere raskt skal begynne å tenke formidling, sier rektor Ole Petter Ottersen . (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

– Vi må bli bedre på å kommunisere forskning, slår UiO-rektor Ole Petter Ottersen fast overfor forskning.no

Det nye professoratet ved UiO kan bli bemannet fra 2014. Stillingen blir utlyst bredt og UiO vil se på hvilke søkere de får inn, før de beslutter hvor ved universitetet professoratet skal være.

– Vi vil at kommende forskere raskt skal begynne å tenke formidling. Professoratet skal hjelpe nye forskere til å komme tidlig i gang, sier rektor ved UiO.

Brenner for forskningskommunikasjon

Johan Tønnesson, professor i nordisk sakprosaforskning og tidligere redaktør for UiO-magasinet Apollon, har sittet i gruppen på fem som har arbeidet fram det nye professoratet.

– Flere miljøer ved universitetet vårt kan få dette professoratet. Uansett plassering, kommer tverrfaglighet til å bli viktig i sammenheng med denne nye stillingen.

Tønnesson har lenge brent for forskningskommunikasjon:

– Kommunikasjon av vitenskap blir stadig viktigere. I dag er veldig mye av denne virksomheten ved universitetet kun erfaringsbasert. Det trengs et sterkere teoretisk fundament under denne kommunikasjonen.

– Hva innebærer det å formidle forskning? Hvilke vitenskapelige tenkemåter er det vi formidler? Slike ting behøver vi bedre svar på.

Doktorgradsstudenter må kunne formidle

Ragnvald Kalleberg, professor emeritus ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO, har også sittet i utvalget som utredet det nye forskningsformidling-professoratet.

– En doktorgradsstudent ved Universitetet i Oslo bør være i stand til å formidle hovedpoengene i sitt eget prosjekt, til et større publikum. Dette bør bli et krav til alle, mener han.

– For 50-60 år siden kalte man det ”folkeopplysning”. Det ordet fungerer ikke i dag. Men egentlig er ikke ”forskningsformidling” heller noe godt ord. Vi trenger noe som er bedre, for å unngå assosiasjoner om enveistrafikk – fra ”oss” til ”dem”, sier Rangvald Kalleberg til forskning.no

Les hele artikkelen Første professorat i forskningskommunikasjon i forskning.no

 

Emneord: Forskning, Forskningsformidling, Universitetspolitikk Av Bård Amundsen i forskning.no
Publisert 30. sep. 2013 10:03 - Sist endret 30. sep. 2013 10:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere