Professor måtte fjerne NSA-kritisk blogg

En professor i kryptografi fikk klar beskjed av sitt eget universitet: Fjern blogginnlegget med NSA-kritikk, eller skaff deg en advokat.

FJERNET BLOGG: Johns Hopkins University ba professor om å fjerne NSA-kritisk blogg.

Foto: Wikimedia Commons

Professor i datateknikk, Matthew Green, ved Johns Hopkins University, la mandag denne uken ut et innlegg på universitetsbloggen sin med kritikk av hvordan National Security Agency (NSA) forsøker å bekjempe krypteringsteknikk i privat kommunikasjon.

Kommentaren ble raskt spredt på nettet. Allerede senere samme dag, mottar professoren ordre fra dekanen om å straks fjerne innlegget. I eposten anbefaler arbeidsgiver om at professoren bør skaffe seg juridisk assistanse om han nekter. Professoren skal ha samtykket i å fjerne bloggen på universitetets egen server, men ikke speilbloggen som ligger på Googles servere, skriver The Guardian..

Saken vekker medias interesse etter at dataforskeren legger ut en melding på Twitter.

Etter at flere, internasjonale medier ba om en forklaring, bestemte universitetet seg for å gjenopprette bloggen på deres servere. Johns Hopkins University - et ikke-kommersielt, privat forskningsuniversitet i Baltimore, og et av verdens fremste innenfor medisin – forklarte sin første beslutning med at universitetet hadde fått informasjon om at professoren hadde lenket til hemmeligstemplet informasjon i innlegget sitt. Dette viste seg å være lenker til avisartikler.

Et forskningsinstitutt med tette bånd til NSA og den amerikanske regjeringen, skal ha kontaktet universitetet og fortalt om det angivelige sikkerhetsbruddet.

Hva med den akademiske friheten, spør The Guardian, og hvem var det egentlig som først oppdaget professorens blogginnlegg, og hva kan årsaken være til at dekanen ved et anerkjent forskningsuniversitet så raskt gav etter for anmodningen om å fjerne innlegget og kneble en av sine egne forskere.

Johns Hopkins svarer at de nå er i ferd med å spore kommunikasjonen forut for den opprinnelige beslutningen.

Forskere og andre over hele verden reagerer nå på avsløringen via sosiale medier.

Emneord: USA, Arbeidsforhold, Arbeidsmiljø, Internasjonalisering Av Tor H. Monsen i Universitetetsavisa
Publisert 12. sep. 2013 09:39 - Sist endret 12. sep. 2013 09:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere