Språkrådet vil ha flere pensumbøker på norsk

Språkrådet krever nå flere bøker på norsk etter at en undersøkelse viser at langt over halvparten av pensumbøkene  i realfag er på engelsk. Globaliseringen krever dette, mener universitetene. Nei, det er et demokratisk problem som utelukker mange fra høyere utdanning, sier Språkrådet, ifølge NRK Kulturnytt.

MÅ LESE ENGELSK: Bachelorstudenter i realfag får langt over halvparten av pensumbøkene på engelsk. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

I en ny rapport fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning er pensum på bachelor-nivå på sju høyere utdanninger ved de største institusjonene i Norge gjennomgått. Norske realfagstudenter må finne seg i å lese på engelsk. I informatikk, fysikk og biologi er under halvparten av pensum på norsk. - Hele denne sektoren er pekt ut som et område der norsk er mest presset, sier seniorrådgiver i Språkrådet, Dagfin Simonsen til NRK Kulturnytt. - Man må sikre at det også skal kunne brukes norsk. Noe annet ville være demokratisk problematisk. Det handler om adgang til høyere utdanning og tilgang til kunnskap, uttaler han.

Studiedekan ved Matematisk naturvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Oslo, Solveig Kristensen, mener det er nødvendig at realfagstudentene leser på engelsk. - Utdanningen ved et universitet er satt i en internasjonal sammenheng. Studentene våre må være i stand til å lese og vurdere faglitteratur på engelsk. Det er en kunnskap de må ta med seg når de kommer ut i arbeidslivet, sier Kristensen.

Forskeren bak rapporten, Vera Schwach, sier det er et problem for det norske fagspråket. - De som studerer arbeider med viktige ting for oss. Det er viktig at man har ord på vårt eget språk og at de også er en del av en offentlighet hvor dette skal diskuteres, sier hun.

Schwach mener også engelskandelen kan være noe av årsaken til at 41 prosent av norske studenter ifølge Statistisk sentralbyrå ikke fullfører studiene sine. - Man kan være generelt flink i en dagligtaleengelsk, som vi hører overalt. Men du skal faktisk lære akademisk engelsk. Jeg synes også det er viktig å ha et godt norsk språk, slik at flest mulig studenter har utbytte av å studere, sier hun til NRK Kulturnytt. 

Emneord: Studentforhold, Studentsaker, Realfag
Publisert 29. aug. 2013 10:10 - Sist endret 29. aug. 2013 10:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere