Dansk diabetes-forsker får Jahreprisen for 2013

Anders Jahres store medisinske pris for 2013 på 1 million kroner tildeles professor Jens Juul Holst, Københavns Universitet, for hans banebrytende bidrag til behandling av type 2 (insulin-uavhengig) diabetes, melder UiO.

FÅR MILLIONPRIS: Den danske forskeren Jens Juul Holst, Københavns Universitet får Anders Jahres store medisinske pris på 1 million kroner.

Foto: Universitetsavisen, KU

Professor Jens Juul Holst har isolert og karakterisert det glukagonlignende peptidet GLP-1, et hormon som utskilles av visse tarmceller og som regulerer blodets glukosenivåer. Han har vist at GLP-1 og metabolitter av dette kan brukes til å stabilisere glukosenivåene i blodet hos pasienter med type 2 diabetes, og hans forskning har ført til utvikling av nye legemidler som er av stor betydning ved behandling av denne folkesykdommen, melder UiO i en pressemelding.

Pris til yngre forskere
Anders Jahres pris til yngre forskere på kr. 400.000 deles mellom professor Christian B.F. Andersen, Aarhus Universitet, og professor Yenan Bryceson, Karolinska Institutet, Stockholm.

Professor Andersen får prisen for sin strukturbestemmelse av makromolekylære komplekser som har betydning for vitamintransport, hemoglobin-omsetning og proteinsyntese. Professor Bryceson mottar prisen for sin fremragende forskning på naturlige dreperceller og medfødte blodsykdommer.

Emneord: Priser, Medisin, UiOs priser
Publisert 13. aug. 2013 16:30 - Sist endret 13. aug. 2013 16:45
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere