Fjerner ikke borteboerstipendet

– Det er ikke aktuelt å gjøre endringer i dagens støtte til studenter som ikke bor sammen med foreldrene sine. Noen studenters misbruk skal ikke gå ut over det store flertallet av studenter som er ærlige, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

FREDER BORTEBOERSTIPENDET: Det er ikke aktuelt å fjerne borteboerstipendet, garanterer kunnskapsminister Kristin Halvorsen .

Foto: Ola Sæther

Studenter som ikke bor sammen med foreldrene sine, har rett til å få deler av utdanningslånet sitt gjort om til utdanningsstipend når de består eksamen. Lånekassens bokontroll viser at en del studenter misbruker ordningen og får stipend som de ikke har rett til. Å avsløre og straffe de som svindler er en viktig forebyggende aktivitet samtidig som den også indirekte bidrar til å opprettholde stønadens legitimitet.

– Utdanningsstøtten er et viktig politisk virkemiddel for å sikre lik rett til utdanning i Norge. Misbruk av utdanningsstipendet er uakseptabelt og det er viktig at de som oppgir uriktige opplysninger for å motta stipend blir oppdaget, sier kunnskapsministeren i en pressemelding.

Kunnskapsdepartementet tar resultatene fra bokontrollen på alvor og vil også vurdere andre tiltak for å redusere fremtidig misbruk. Det er allerede satt i gang informasjonstiltak i Lånekassen der konsekvensene for den enkelte student av å oppgi uriktige opplysninger er tydeliggjort. Studenter som misbruker ordningene kan bli fratatt støtte, miste rett til støtte i framtiden, eller i de groveste tilfellene bli politianmeldt, melder Kunnskapsdepartementet.

Emneord: Etikk, Studentsaker, Studentforhold
Publisert 7. aug. 2013 16:12 - Sist endret 7. aug. 2013 16:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere