Får innovasjonspris for verdens beste helseinformasjonssystem

Jørn Braa, Kristin Braa og Sundeep Sahay ved Institutt for informatikk deler UiOs innovasjonspris for 2013 for å ha utviklet verdens beste helseinformasjonssystem. Medisinprofessor Pål Aukrust får forskingsprisen, pedagogikkprofessor Svein Sjøberg formidlingsprisen og kriminologiprofessor Liv Finstad får prisen for godt læringsmiljø, melder UiO.

DELER PRIS: Informatikkprofessor Sundeep Sahay deler UiOs innovasjonspris for 2013 med kollegene Jørn Braa og Kristin Braa ved Institutt for informatikk.

Foto: Terje Heiestad

Universitetsstyret bestemte i dag hvem som skal få UiOs priser for 2013. Hver pris er på 250 000 kroner.

Utviklet verdens beste helseinformasjonssystem

Det ble vedtatt at  Innovasjonsprisen skal gå til professorene Jørn Braa, Kristin Braa og Sundeep Sahay, Institutt for informatikk, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Professorene har utviklet helseinformasjonssystemet, DHIS 2, som er ansett som det største og mest vellykkede i verden, i følge en ekstern evaluering for NORAD.

Systemet blir bruk for å hente inn helseinformasjon i utviklingsland, og er et verktøy for innsamling, validering, analyse og presentasjon av aggregerte data av helseinformasjon. DHIS 2 er i dag ansett som en internasjonal standard, som potensielt dekker mer enn 1,3 milliarder mennesker.

Infeksjons- og betennelsesmekanismer

Forskningsprisen går til professor Pål Aukrust ved Institutt for indremedisinsk forskning, Det medisinske fakultet og Seksjon for klinisk immunologi og infeksjonsmedisin (OUS, Rikshospitalet), Det medisinske fakultet.

Pål Aukrust har gjort en banebrytende innsats i forskningen på infeksjons- og betennelsesmekanismer, knyttet blant annet til HIV og sykdommer i hjerte/kar-systemet. Gjennom de siste 15 årene har Aukrust bygget opp og ledet fire aktive forskningsgrupper ved Institutt for Indremedisinsk forskning knyttet til inflammatoriske og immunologiske mekanismer ved kardiovaskulær sykdom og immunsvikt.

Gruppebasert veiledning for studenter

Læringsmiljøprisen går  til professor Liv Finstad, Institutt for kriminologi og rettssosiologi, Det juridiske fakultet.

Liv Finstads nybrottsarbeid med gruppebasert veiledning for masterstudenter er videreutviklet fra et pilotprosjekt for egne studenter (Politi-prosjektet). Det er nå en permanent ordning for masterstudenter ved hele instituttet. Hennes organisering av gruppeveiledningen har sikret en systematisk dekking av metode, teori og tematikk.

Har bygt bro mellom realfag, skole og allmennhet

Formidlingsprisen går til professor Svein Sjøberg, Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, Det utdanningsvitenskapelige fakultet.

Sjøberg har bygt bro mellom realfag, skole og allmennhet. Hans fagfelt har vært realfagsdidaktikk. Han er opptatt av sosiale, kulturelle, etiske og utdanningspolitiske aspekter ved naturvitenskap i skole og samfunn. Dessuten har han vært engasjert i spørsmål som naturvitenskap knyttet til kjønn, utviklingsland, internasjonalisering og globalisering, melder UiO i en pressemelding.

Emneord: Forskning, UiOs priser, Universitetspolitikk
Publisert 17. juni 2013 14:32 - Sist endret 18. juni 2013 00:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere