UiO overlater skandinaviastudium til Aserbajdsjan

Å bidra til å reformere utdanningssystemet har vært en av målsettingene til det skandinaviske regionstudiet i Aserbajdsjan. Har prosjektet lyktes? Dette er et av temaene på en konferanse i Vitenskapsakademiet 7. juni.

BACHELORSTUDENTER I SKANDINAVIA-KUNNSKAP: Jentene er studenter på programmet Skandinaviske regionstudier. Fotografier av tidligere president Heydar Alyiev og sønnen, nåværende president Ilham Aliyev pryder mange vegger på Azerbaijan University of Languages. (arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

Aserbajdsjan skrev i 2005 under Bologna-erklæringen, som forplikter deltakerlandene til å samordne systemene for utdanning. I 2006 innledet Azerbaijan University of Languages (AUL) et samarbeid med Høgskolen i Agder om et senter for skandinaviske studier, et prosjekt som senere ble overtatt av Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved UiO.

– AUL er et pilotuniversitet i den forstand at utdanningsdepartementet har gitt oss «Licence to kill», dvs. fritt spillerom til å gjøre alle de endringer som skal til for å integrere vårt utdanningssystem i det europeiske, poengterte universitetets rektor og parlamentsmedlem Samad I. Seyidov i et intervju med Uniforum i 2011.

Avslutningskonferanse

Nå er samarbeidsprosjektet fullført, og Azerbaijan University of Languages skal selv videreføre det skandinaviske regionstudiet.

Ved UiO markeres avslutningen av prosjektet med en åpen konferanse i Det Norske Videnskapsakademi fredag 7. juni.

Hva er betydningen av internasjonalt utdanningssamarbeid? Hva er Norges strategi på dette området? Er skandinaviske studier et nyttig middel? Dette er noen av spørsmålene som vil bli diskutert i en innledende debatt mellom UiOs prosjektleder Vibeke Roggen og representanter fra Utenriksdepartementet, Norsk senter for internasjonalt utdanningssamarbeid (SIU) og Human Rights Foundation.

Det skandinaviske regionstudiet i Baku

Det skandinaviske regionstudiet ved Azerbaijan University of Languages omfatter i tillegg til norsk språk, Norges historie, rettssystem, litteratur, politisk system, økonomi, kunst og kultur og de skandinaviske landenes internasjonale politikk, velferdsstater, massemedier og likestillingsspørsmål.

Oljepolitikk og parlamentarisk kontroll

Sammen med lederen for Institutt for regionsstudier på AUL Sevdagul Aliyeva, vil Vibeke Roggen gi en nærmere presentasjon av prosjektets historie og utfordringer.

I løpet av ettermiddagen vil lærere ved AUL presentere forskningsprosjekter relatert til Norge. Thor Heyerdahls betydning for relasjonen mellom Norge og Aserbajdsjan, de to landenes oljepolitikk, kontrollmekanismer i parlamentene og utvikling av nasjonal identitet i de to landene er sentrale temaer.

 

 

Emneord: Aserbajdsjan Av Grethe Tidemann
Publisert 5. juni 2013 11:39 - Sist endret 5. juni 2013 14:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere