Beklager at to tredeler av kronikk var avskrift

Professor Atle Nesje ved Institutt for geoforskning ved Universitetet i Bergen anklages for å ha kopiert teksten til forskere ved Kulturhistorisk museum  ved Universietetet i Oslo og brukt det i en kronikk. Nesje beklager det som har skjedd.

ER LEI SEG:  Professor Atle Nesje ved Institutt for geoforskning ved UiB beklager at han to tredeler av en kronikk han har skrevet er avskrift fra tekster til forskerkolleger ved Kulturhistorisk museum på UiO.

Foto: Lars Holger Ursin, Universitetet i Bergen

Kulturhistorisk museum i Oslo reagerer på at professor Atle Nesje ved Institutt for geovitenskap har kopiert tekst fra en utstilling og brukt det i en kronikk han har publisert i Bergens Tidende, skriver avisen  i dag, ifølge På Høyden.

«Juks! Stryk!»
«Det er helt ubegripelig at en anerkjent professor ved Bjerknes-senteret, UiB, kan gjøre noe slikt. Hvis en student hadde gjort noe slikt ville dommen vært: Juks! Stryk!» Dette skriver professor Britt Solli i et innlegg BT fra onsdag, 19. juni. Sammen med forsker Vivian Wangen har Solli skrevet teksten de anklager Nesje for å ha plagiert.

En sammenligning av tekstene viser at nærmere to tredjedeler av kronikken er nær ordrett kopi av tekstene til utstillingen «Isens arkeologi».

– Vi som er lærere ved universitetene jobber bevisst med å skolere studentene våre i etikk og ryddighet i sitering og kildebruk. Så at en anerkjent vitenskapsmann som Nesje har gjort dette, er ikke å begripe, sier Solli.

– Beklaget så sterkt jeg kan
Nesje legger seg flat og beklager sterkt. Han forklarer at han ble bedt om å skrive en kronikk i etterkant av TV-serien «Arkeologene», fant han fram til tekstene han hadde hatt liggende i noen år. Nesje hadde mottatt disse for å kommentere dem da han arbeidet med utstillingen «Isens arkeologi».

– I farten husket jeg ikke det, og jeg fikk veldig dårlig samvittighet da jeg ble gjort oppmerksom på dette. Derfor har jeg også beklaget så sterkt jeg kan overfor Solli, sier Atle Nesje til Bergens Tidende.

– Dessverre gikk det ingen alarmklokker hos meg.

Emneord: Arkeologi, Etikk, Forskning Av Ida W. Bergstrøm i På Høyden
Publisert 19. juni 2013 14:31 - Sist endret 19. juni 2013 15:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere