Rektorlaget som elsker ♥ studenter

Prorektorkandidaten liker mørkemørk sjokolade, rektorkandidaten er kåret til «årets cougar-offer 09/10» og viserektorkandidaten har vært forlover, ifølge lagets egenpresentasjon. Debattleder Aslak Bonde ville i går vite om Team Torkil er seriøse.

MENNESKE FØRST: – Vi synes det er viktig å vise at vi er studenter. Eller, jeg er student, Tobias er teknisk-administrativt ansatt og Sunniva er stipendiat. Vi er mennesker, noe som betyr at vi gjør andre ting enn bare å forske og undervise, framhevet rektorkandidat Torkil Vederhus i går. På bildet: Team Torkil før rektordebatten i februar. Vederhus i midten.

Foto: Ola Sæther

Vederhus-laget med rektorkandidat og masterstudent Torkil Vederhus i spissen, skiller seg fra typiske rektoratkandidater også på andre måter enn at de er unge og mangler tung erfaring fra forskning og ledelse. Presentasjonen av kandidatene på nettsiden Torkil som rektor, den eneste presentasjonen som eksisterer, er også noe uortodoks.

Kan lukeparkere

Prorektorkandidat Sunniva Rose er den som går lengst i å beskrive sider ved seg selv som ikke er direkte relevante for stillingen:

«Jeg liker ting som mat, vin, Alexandra, mørkemørk sjokolade, det “urbane liv”, sjøen og båt, den vitenskapelige metode, høye hæler, og sommer – ikke nødvendigvis oppgitt i prioritert rekkefølge. Kaffen må jeg ha fløte i, eller varm melk. Dessuten kan jeg lukeparkere – en god egenskap når man bor i byen, og jeg har god retningssans og finner fint fram på et kart.» skriver hun blant annet.

Viserektorkandidat Tobias V. Langhoff forteller dette:

«Av andre tillitsverv jeg har hatt kan det nevnes at jeg var forlover sommeren 2012, og jeg har også ledererfaring fra Filologisk Forening, fakultetsforeningen ved HF-fakultetet. Blant utmerkelser jeg har fått finner vi «Årets taper 2012» utdelt av Studentparlamentet ved UiO, «Den Høist Middelmaadige Rustne Ugles Orden» utdelt av Filologisk Forening, samt Datakortet.»

Rektorkandidaten selv, Torkil Vederhus oppgir at han har blitt tildelt utmerkelser som «Årets tvitrer 2011» og «Årets Cougar-offer 09/10».

– Vi er mennesker

I selve valgplattformen heter det at «Universitetet skal se, elske ♥ og respektere alle studenter».

Debattleder Aslak Bonde tok tak i lagets egenpresentasjon under gårsdagens rektorkandidatduell på Blindern.

– Det står i presentasjonene deres om forlovere og fritidsaktiviteter og slikt. Er dere seriøse? ville han vite.

Vederhus hadde svaret klart:

– Vi synes det er viktig å vise at vi er studenter. Eller, jeg er student, Tobias er teknisk-administrativt ansatt og Sunniva er stipendiat. Vi er mennesker, noe som betyr at vi gjør andre ting enn bare å forske og undervise. Det er også en del av det å representere universitetet, poengterte han.

Rektorkandidaten mente at folk på universitetet generelt er for dårlige til å vise at også de er en del av samfunnet.

– Vi er ikke noe helt spesielt eller annerledes, slik mange framstiller det, konstaterte han.

Har vært nesten overalt på UiO

Debattlederen fortsatte å utfordre den unge rektorkandidaten:

– Er du bevisst hva det innebærer å lede en bedrift som UiO?

– Absolutt. Og det gleder jeg meg til å kunne gjøre når alle disse menneskene stemmer på meg!

– Og du føler at du har kompetansen som trengs for å lede et konsern?

– Ja, jeg har sittet i mange styrer rundt omkring på universitetet. I løpet av mine seks år her har jeg vært overalt og sett universitetet fra alle sider. Nå er jeg klar for å styre Universitetet i Oslo inn i en bedre framtid, slo Vederhus fast.

Ottersen takket motkandidaten

Da Ottersen slapp til, kunne han meddele at også han er et menneske.

– Jeg gjør også mer enn bare å undervise og forske, dersom noen er i tvil om det, sa han.

– Men jeg leder også UiO, og det er jeg kjempeglad for å kunne gjøre. Og noe av det som er så utrolig bra, er nettopp det at vi nå kan møtes her og diskutere og debattere hva universitetet skal drive med framover. Så derfor vil jeg rette en takk til Torkil og hans team som faktisk gjorde dette til en reell valgkamp, framhevet rektoren.

– Nå høres du veldig selvsikker ut, innvendte debattlederen. Han ville vite hva som bekymrer Ottersen mest, dersom Vederhus eventuelt skulle bli universitetets nye sjef.

– Hva betyr det for UiO å få en rektor som ikke har kjent på det å forske og undervise?

– Det er et forferdelig vanskelig spørsmål. Jeg må si at det har holdt meg litt våken om natten. Men jeg har som hypotese at hvis Torkil blir rektor, så må han bygge opp den kompetansen som trengs via rådgivere, svarte rektoren.

Selv trekker Ottersen hver dag på sin 30 år lange erfaring som forsker og underviser. I tillegg bruker han daglig sitt internasjonale kontaktnett for å bygge universitetets omdømme, forklarte han.

– Valget står mellom festtaler og Team Torkil

Det var prorektorkandidatene som hadde fått i oppgave å holde sluttappeller.

Ruth Vatvedt Fjeld fra Ottersen-laget viste til den ferske forskningsmeldingen «Lange linjer – kunnskap gir muligheter», kanskje for å diskvalifisere motkandidaten.

– Navnet på denne meldingen er veldig viktig. Korttidstiltak er nødløsninger og gir sjelden de beste resultatene. Forskning og kunnskapsutvikling krever tid, og det samme gjør det å lede forskning eller å endre kursen på en sånn stor og tung institusjon som universitetet, slo hun fast.

Sunniva Rose holdt en kortere og mer direkte appell.

– Dere står foran et valg nå, mellom fire år med kontinuitet og festtaler, eller Team Torkil, som ønsker å styrke universitetet som utdanningsinstitusjon, reklamerte hun.

 

Les også:

* Studenten som vil bli rektor: – Hvis noen synes det er latterlig, får det stå for deres regning.

 

  

Emneord: Rektorvalget 2013 Av Helene Lindqvist
Publisert 20. mars 2013 15:55 - Sist endret 20. mars 2013 16:09
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere